Hirdetés

Tele a piac a gyárból lopott iPhone prototípusokkal



|

Még az is lehet, hogy az FBI is innen vásárol, amikor bajba kerülnek egy-egy telefon feltörésével.

Hirdetés

Bizonyára mindenki emlékszik arra a történetre, amikor az egyébként hatalmas durranásnak szánt iPhone 4-et egy szerencsétlen baleset folytán hamarabb ismerhette meg a világ, mint ahogyan az Apple szerette volna, hiszen sikerült idő előtt egy bárban felejteni a prototípust. De úgy tűnik, ez még egy olyan korban történt, amikor az ilyen eset hihetetlenül ritkának számított, mert nagyon nehéz volt átcsúszni a gyártók, és közöttük is főleg az Apple szigorú biztonsági rendszerein. Ma viszont már elég sok prototípus forog közkézen, lazult a szigor.

Hirdetés

Akadt például egy olyan lopott darab is, amivel hackerek megpróbáltak betörni az Apple operációs rendszerébe. Mint kiderült, egészen komoly feketepiaca van az ilyen módon illetéktelen kezekbe került prototípusoknak, melyeket egyenesen a gyártósorról tulajdonítanak el a szorgos kezek. Ezek az eszközök elvileg a fejlesztők számára készülnek, és annyiban különböznek a sorozatgyártott daraboktól, hogy sokkal könnyebb a rootolásuk, pontosan azért, hogy a szakemberek tesztelni tudják őket és felfedezhessék a sérülékeny pontokat. Egy iPhone X-hez 1800 dollár (félmillió forint) körül lehet hozzájutni, ami annyira nem is vészes összeg, figyelembe véve, hogy milyen lehetőségekhez jut vele a hozzáértő ember. 

2016-ban, amikor az FBI a San Bernardino-i terrorista ügyében nyomozott, állítólag hasonló módszerrel próbáltak bejutni a 26 embert lemészárló Devin Kelley telefonjába még azelőtt, hogy az Apple hajlandó lett volna segíteni az ügyben. Mint kiderült, az FBI egymillió dollárt fizetett egy meg nem nevezett cégnek, hogy valamilyen módon törje fel az elkövető iPhone 5c-jét, és nem kizárt, hogy pont egy ilyen, a feketepiacról beszerzett prototípussal indult a folyamat. 

A Motherboard magazin tudósítója saját szakállára kezdett keresgélni ilyen "idő előtt kikerült" iPhone modellek után, és elmondása szerint több tucat olyan emberrel tudott beszélni, akik szereztek ilyen telefonokat, vagy részt vettek azok továbbításában - Apple dolgozóktól telefongyűjtőkön át a jailbreakelőkig és hackerekig. Ő maga is megvizsgálhatott egy ilyen készüléket, smrlxrn dikrtülz root jogosultságot szereznie és ezáltal szinte minden rendszerfunkciót elérhetett benne.

A BlackHat biztonsági konferencián két szakértő is beszélt arról, milyen titkosítási folyamatokat használnak a legújabb iPhone-ok, és amikor az érdeklődők rákérdeztek, honnan tudnak ilyesmit, ők is nyaltan bevallották, hogy egy feketén szerzett, még a végleges szoftveres lezárás előtt kikerült mobilt tudtak tanulmányozni. Tudni lehet olyan cégről is, akik pénzért kínálják azt a szolgáltatást, melynek segítségével feltörnek lezárt iPhone-okat, hogy azokból adatokat lehessen kinyerni (elvileg persze bűnüldözési és bűnmegelőzési célból). Ők is hasonlóan, kéz alól szerzett prototípus vizsgálatával tudták kifejleszteni saját módszerüket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.