Hirdetés

Jövő kedden nézd velünk az új iPhone bejelentését!



|

Vagy az iPhone-ok bejelentését, mert még az is lehet, hogy kettőt kapunk. Vagy hármat. Mi mindenesetre követjük majd az esemény minden másodpercét, és megosztjuk veletek is. Most pedig összegyűjtjük, mire lehet számítani.

Hirdetés

Most már egyértelműen mondhatjuk, hogy hagyománnyá vált a szeptemberi iPhone bejelentések ciklusa, idén ráadásul egy kifejezetten érdekes eseményre számíthatunk, hiszen a tizedik évfordulós készülék érkezik... vagy készülékek érkeznek... vagy mi. Mondjuk, mire lehet számítani, ti pedig készüljetek úgy, hogy jövő kedd este együtt nézzük a bejelentést, és élőben mondjuk is az összes véleményünket, reakciónkat és mindent, ami eszünkbe jut a történtek láttán.

Hirdetés

Először tehát a lényeg: az Apple által meghirdetett esemény jövő kedden, azaz szeptember 12-én, magyar idő szerint este 7 órakor indul, tehát mi a PC World Facebook oldalán már úgy háromnegyed héttől elindítjuk az élő adásunkat, amit természetesen itt a PC World Online-on is lehet majd nézni egy cikken belül. Először kicsit ráállunk majd a témára, latolgatjuk az utolsó pillanatig beérkező pletykákat és szivárogtatásokat, aztán héttől elindul az élő videó-stream, mi pedig a sarkában levő kis ablakba költözünk, és kommentálunk nagy erőkkel. Várjuk majd a hozzászólásokat is, amikre szintén élőben tudunk reagálni.

Mit tudunk a jubileumi iPhone-ról?

Hivatalosat és pontosat persze semmit, ahogy az már megszokott. De szivárogtatás, pletyka, suhanópályán előkerült kémfotó már akad elég, szóval van egy csomó teória, amiket gyorsan fel is sorolunk.

Az új iPhone neve

Sokáig tartotta magát az az elmélet, miszerint iPhone 8 lesz a befutó elnevezés, de újabban egyre többen beszélnek az iPhone X névről, amitulajdonképpen több szempontból is frappáns választás lehet. Egyrészt az Apple lassan okostelefonos úttörőből kényelmes piaci kiszolgálóvá vált, ezért sokak szerint ideje megráznia magát és a telefonos piacon azt sugallni: tessék, most aztán megint valami igazán forradalmit és földrengetőt csináltunk, nem csak az eddigiek folytatását eggyel nagyobb verziószámmal. A számozás megszakítása és az arab helyett római számra áttérés valóban újabb korszakot jelezhet. Másrészt a 10 éves iPhone-jubileumra jobban reflektál a római tizes, mint az egyébként is egyre kuszább eddigi számozás alapján következő 8. Harmadrészt pedig egyre többen álltak be a versenytársak közül is abba a sorba, hogy amikor iPhone 7 érkezik, akkor ők is 7-es verziószámú telefont villantanak, a 8-as iPhone évében pedig értelemszerűen mindenkinél megjelennek a nyolcasok. Idén is van már pár "nyolcasunk", nekik stílusos orrkoppintás lenne, ha az iPhone csakazértsem ezt a számot kapná, lehet megint kormányrudat igazítani.

Az új iPhone barátai

Szintén érdekes felvetés, hogy az iPhone X nem az iPhone 8 helyett érkezik, hanem mellette. Ezen pletykák szerint az iPhone X (egyeseknél iPhone Edition) lesz a csúcsok csúcsa, de mellette érkezik egy iPhone 8 és iPhone 8 Plus nevű páros is, amelyek a tavalyi almás telefonoknál jobb, de az idei csúcsmodellnél kicsit gyengébb specifikációkkal állnak be a sorba.

Mit tudnak az idei iPhone-ok?

Ha a fenti hármas elosztást váróknak igaza van, akkor állítólag az X egy 5,8 hüvelykes kijelzős tepsi lesz, míg a 8 Plus 5,5 hüvelykes, a 8-as modell pedig 4,7 hüvelykes megjelenítőt kap. Mivel a hírek szerint az Apple a legújabb divatnak megfelelően kávától káváig tartó kijelzővel készül, még az is lehet, hogy a legnagyobb iPhone X a megnövelt kijelzőméret ellenére is keskenyebb lesz, mint a tavalyi iPhone 7 Plus.

Hardveresen persze az égvilágon semmi se biztos, külsőre azonban többen azt várják, hogy a csúcsmodell valamelyest dizájnban is különbözik majd a két másiktól (és az elődöktől), az X ugyanis felhagyva az alumínium borítással, ezúttal teljesen üveg borítást kap. Persze jó kérdés, mi lesz akkor a törésállósággal (ráadásul annak idején az Apple már kísérletezett üveggel az iPhone 4/4S idején).

A kijelző szintén változik, azt már régóta lehet tudni, hogy az Apple rákészült az OLED technológiára, egyesek már a tavalyi modellekben is ezt várták. Az persze megint kérdéses, hogy csak az iPhone X kap-e ilyen kijelzőt, vagy mindhárom új modell áttér.

Az is már tavalyi pletyka, hogy az iPhone elhagyja a fizikai Home gombot, de egyre többen állítják a szakmában, hogy műszakilag az idei évre tudtak olyan szintre jutni, hogy ez valóban megtörténhessen, a gombok az érintőkijelzőre kerülnek virtuálisan, haptikus visszajelzéses segédlettel. Ez persze azt jelentené, hogy az ujjlenyomat-olvasónak is át kell kerülnie az üveg alá, amit a Samsungtól is vártak idén, de végül a koreai gyártó meghagyta a hátlapi, külön biometrikus szkennert.

Kamera terén kevesen várnak nagy újdonságot, hiszen az Apple már az elsők között nagyot gurított a duál lencsés megoldással, így legfeljebb apróbb extrák, javítások jöhetnek ezen a téren. A gépházban szinte biztosan új, A11 márkanevű chip dolgozik majd, amely egy 10nm gyártástechnológiával készülő ARM lapka, a tárhely pedig 32, 128 illetve 256 gigabájtos lesz. Egyre több helyről bizonygatják, hogy az új iPhone-ok már képesek lesznek vezeték nélküli töltésre, de csak az Apple saját (vagy hivatalos partnerek által gyártott) készülékekkel lesz kompatibilis és lassabb is lesz, mint a konkurencia megoldásai.

Szoftveresen jön az iOS 11, amelyben többek között megújul a Siri hangos asszisztens, érkezik a vezetés közben automatikusan "ne zavarj" módba kapcsolódó rendszer, és egy teljesen újratervezett App Store.

Mi jön még az iPhone(-ok) mellett?

Nos, ebben sem lehetünk biztosak egyáltalán. Ami a legvalószívűbb, az egy 4K képességekkel felvértezett Apple TV, de többek szerint jön az Apple Watch 3 is. Ugyan egyesek rebesgetnek frissített iPadeket is, ezek valószínűleg inkább egy külön sajtóeseményen mutatkozhatnak be valamikor október vagy november folyamán.

Hogy a fentiekből mi valósul meg, és milyen szinten, azt megtudjuk jövő kedd este. Remélem, minél többen velünk nézitek az eseményt - jöhetnek az iPhone-fanok és a minden szinten almaellenesek, aztán kommentekben összecsaphatnak a vélemények, érvek és ellenérvek. Találkozunk élőben 12-én, este 7 előtt nem sokkal!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.