Hirdetés

Megérkeztek a szép, okos és hiperdrága új iPhone-ok



|

Meglepetést nem, de három erős telefont kaptunk az Apple bemutatóján. Meg persze az erő mellé brutális árcédulákat is. Hogy megér-e ennyit valamelyik, mindenki döntse el maga.

Hirdetés

Lassan már annyi véletlen és szándékos szivárogtatás előzi meg egy új csúcsmobil érkezését, hogy mire tényleg a bejelentésre kerül a sor, az egyszeri újságíró amolyan bejött / nem jött be bingóval készül az előadásra. Az új iPhone-ok esetében már szinte mindent lehetett tudni hetekkel, de akár hónapokkal korábban, szóval jöjjön a hű-de-nagy leleplezés arról, hogy miért őrül meg az összes Apple-rajongó a következő évben, és mit fitymál le az ellentábor ugyanezen időszakban.

Hirdetés

Természetesen nem csak iPhone-okról szólt a bejelentés, érkezett ezen kívül új Apple Watch is, ami továbbra sem kapott valódi órára emlékeztető formát, de a pro-kontra elemzést kivesézzük egy másik cikkben, jelen írásban maradunk az almás mobiloknál.

Stan és Pan a csúcson

Elsőként az iPhone XS érkezett, ahogy azt sejteni lehetett. Kiejteni egyébként úgy kell, hogy "Ten Essz", és nem iksz-essz, vagy Excess, ahogy ezt páran próbálgatták a bejelentés előtt. Az orvosi acélból készült test előlapján természetesen továbbra is faltól-falig kijelző figyel a tavaly óta megszokott (és vagy imádott, vagy utált) szenzorsávval. Maradjunk még a burkolatnál: az arany, ezüst és "űr-szürke" színekben elérhető telefon a tavalyinál is erősebb por- és vízvédelmet kapott, az IP68 minősítés szerint 2 perc időtartamig kibírja maximum 30 méteres mélységben.

A pletykáknak megfelelően valóban két méretben jelent meg az új XS. A kisebb modell 5,8 hüvelykes OLED kijelzőt kapott 2436x1125 képpont felbontássalm míg az iPhone XS Max névre hallgató nagytesó kijelzője 6,5 hüvelykes, 2688x1242 képpontos Super Retina OLED. Mindkét kijelző 60 százalékkal nagyobb dinamikatartományt fed le, mint a tavalyi iPhone X.

A burkolat alatt az Apple legújabb A12 Bionic rendszerchipje dolgozik, amelyet a világ első 7 nanométeres mobil chipjeként jelentettek be (most aztán lehet kardozni, hogy a Huawei nemrég bejelentett új Kirin chipje volt-e korábban). A 6,9 millió tranzisztoros lapkán belül három fő részegységet találunk: egy hatmagos CPU-t, amelyben két mag foglalkozik a számításigényes feladatokkal, négy pedig akkor kap külön szerepet, ha energiakímélő módban is elég használni a telefont. A négymagos GPU is gyorsult az előző generációhoz képest, harmadrészt pedig a mesterséges intelligenciáért és gépi tanulásért felelős nyolcmagos Neural Engine is a lapka része (meg persze egy tonna egyéb kisebb-nagyobb funkciót ellátó alkatrész).

A legokosabb almák

Ha már mesterséges intelligencia: durván gyorsult a végrehajtott utasítások száma a háttérben, tehát összességében gyorsabban és okosabban képes reagálni a rendszer, és ami ezzel együtt érdekes, hogy az iPhone X-ben megismert rendszerhez képest csak tizedannyi energiát fogyaszt.

Reszeltek a kiterjesztett valósághoz kapcsolódó funkciókon is, az ARkit és az AR Quick Look például olyasmivel is el tud kápráztatni, hogy egy online katalógusból kiválasztott konyhai gépet megnézhetünk a konyhapultra helyezve 3D-ben, a telefon kijelzőjén.

Az új képességekkel felruházott mobilokat persze friss appokkal demózták. A hardcore gamer szíveket leginkább a Bethesda vezető tervezőjének megjelenése dobogtatta meg, aki egy új Elder Scrolls játékot, a Blades-t hozta magával. Az FPS akció-szerepjáték tényleg lenyűgöző, a grafika, a fény-árnyék váltakozása, és az iPhone XS még erősebb sztereó hangszóróit kihasználó audió valóban "nagyot szól".

Láthattunk egy Homecourt nevű appot, amelyet alapvetően kosárlabda edzések segítésére találtak ki, elemzi a játékosok mozgását és a dobások hatékonyságát a szenzorok és a mesterséges intelligencia bevonásával. A Directive Games demója szintén lenyűgözőre sikerült: ők a kiterjesztett valóságot felhasználva csoportos játékkal készültek, amely egy asztalra helyezett virtuális játékgépet mutatott a három egyidejű játékos kijelzőjén, ők pedig az asztal körül rohangászva lőtték a mindenféle gonosz lényeket.

Szemkápráztatás felsőfokon

Az iPhone-ok egyik fontos marketingfogása már jó ideje a kiemelkedő minőségű mobilos fényképezés. Ennek fényében az XS és XS Max egyaránt 2-2- kamerát kapott az előlapra és a hátoldalra. A hátlapi kamerák vízszintesen helyezkednek el, itt egy 12 megapixeles, nagylátószögű kamera dolgozik (új, nagyobb szenzor, 1,4 mikronos képpontok, fókusz-pixelek, f/1.8, 6 lencsetag, optikai stabilizátor) egy 12 megapixeles telefotó-kamera társaságában (f/2.4, 6 lencsetag, 2x optikai zoom, optikai stabilizátor). Ezeket egy fejlesztett, bőrtónus-barát vaku egészíti ki, amely érzékeli a külső villódzás zavaró hatásait is.

Szelfikamerák terén kapunk egy 7 megapixeles RGB-t (f/2.2, a korábbinál gyorsabb szenzor) és egy IR kamerát, az élességállítást és fényérzékelést pedig egy külön dot-projektor is segíti.

A tavalyi modellhez hasonlóan itt is szerepet kap az öntanuló mesterséges intelligencia, amely igyekszik minden esetben "megérteni" a képet, elemezni, hol a kép alanya, honnan kezdődik a háttér, odafigyel olyan részletekre is, mint a szemek elkülönítése (a vörösszem-effektus kiszűrésére). Menő funkció az is, ahogy a háttér elmosására szolgáló bokeh effektet a fotó elkattintása után is beállíthatjuk egy csúszkával.

A 4K videófelvétel sztereó hangot rögzít, és persze ezt is lassíthatjuk orrvérzésig (bár külön nem esett szó arról, milyen mértékben és időtartamban). A fotók és videók elkészítésében a Smart HDR is segít, ez akár a nappal szemben fotózott képeken is képes tiszta és elkülönölő részleteket megjeleníteni.

Persze ha belezsúfolnak ennyi mindent egy mobilba, az az akkura is nagy terhelést rak, de állítólag ettől még megmarad a teljesítmény, sőt: az XS 30 perccel tovább bírja, mint az X, míg az XS Max már másfél órával is tovább elvan töltő nélkül.

Újdonság, hogy az Apple meghajolt a dupla SIM divat előtt. Igaz, ez a világ legnagyobb részén csak egy normál SIM plusz egy eSIM konfigurációban lesz elérhető, és egyelőre csak Kínának ígértek dupla fizikai SIM kártyás változatot.

Van új iPhone olcsóbban... izé... kevésbé drágán is

Azt szintén sok szivárogtató és pletykáló jól eltalálta, hogy jött egy jóárasított iPhone is, a nevét azonban nem sikerült senkinek előre belőni. Ez a modell iPhone XR névre hallgat, az árát pedig többek között azzal lehetett megfogni gyártáskor, hogy OLED helyett egy 6,1 hüvelykes LCD panellel szerelték fel. Persze ezt azért gyorsan felmagasztalták "a világ legfejlettebb mobilos LCD-jének" és megkapta a Liquid Retina nevet, mindenesetre az 1792x828 képpontos felbontással bizony a fullHD alatt maradtak.

Ezen a modellen is faltól falig kijelző figyel és ott a belógó notch is, tehát fizikai nyomógombot itt se találunk. Nincs 3D Touch sem, ellenben haptikus érintés segíti a gesztus-alapú vezérlést. Az viszont jó pont, hogy ez a modell is ugyanúgy megkapta az A12 Bionic rendszerchipet, mint a nagytesók, és szintén működik a Face ID arcfelismerés és a többi mesterséges intelligenciához kapcsolódó funkció.

Szintén a költségcsökkentés jegyében a kamerák száma is csökkent, a hátoldalon az XS dupla egységének 12 megapixeles főkameráját találjuk, és a frontoldalon is az IR nélkül dolgozik az XS-en megismert 7 megapixeles kamera. Ennek ellenére az MI segítségével itt is elérhető egyfajta bokeh hatás a háttér elmosására.

Az iPhone XR-t jól láthatóan az iPhone 8 / 8+ helyére pozicionálják, az akkuidőt is ezzel hasonlították össze, egyébként itt is 30 percet ráver elődjére az új modell.

Végül jöjjön a feketeleves az árakkal

Az iPhone XS 64, 256 és 512 GB tárhellyel érkezik, belépő ára 999 dollár. Az XS Max szintén ugyanilyen kiépítésekben kapható, és a legolcsóbb kiépítését 1099 dollárra lőtte be az Apple. Ez a két modell szeptember 14-től előrendelhető és szeptember 21-én már szállítják is, bár az első körben még nincs benne Magyarország. Viszont jó hír, hogy minden eddiginél gyorsabban terjeszkedik, ezért szeptember 28-tól már nálunk is kapható lesz.

A magyar árak is megvannak már, az XS nyitó ára 399 990 forint, az XS Max-é pedig 439 990 forint lesz, de az 512 gigabájtosért 577 990 forintot kell fizetni, szóval ez már tényleg a lélektani határ fölött van több emelettel (aztán persze majd meglátjuk, hányan veszik fel a hihetetlen feltételekkel tönkrevágott hiteleket csak ezért).

Az iPhone XR 64, 128 és 256 gigabájtos változatban érkezik, kezdőára 749 dollár, viszont ez csak október 19-től lesz előrendelhető, a szállítást pedig 26-án kezdik meg. Itt a legolcsóbb modell is 299 990 forintnál indul, a legnagyobb tárhellyel szerelt változatért pedig bizony itt is 359 990 forintot kell fizetni.

Persze minden bizonnyal hamarosan érkeznek a mobilszolgáltatók hírei is, ahogy minden évben, a különféle előfizetésekkel és részletfizetési konstrukciókkal összerakott árakkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.