Hirdetés

Karokat növeszthet a robotporszívó



|

A népszerű Roomba robotporszívókat gyártó iRobot szerint itt az idő arra, hogy még többet tudjon az automata tisztítógép.

Hirdetés

Az iRobot bizonyos tekintetben a háztartási gépek Apple-je, olyan értelemben legalábbis mindenképpen, hogy miután kiadták a Roomba robotporszívó első változatát, egy idő után lépten-nyomon mindenki hasonló kis önjáró takarítógépeket adott ki a neves versenytársaktól a legismeretlenebb távol-keleti másolókig. Szóval most, hogy már tényleg bárki képes arra, hogy bizonyos mértékig önállóan működő porszívócskákat gyártson, ideje annak, hogy az iRobot szintet lépjen és megint a többiek elé kerüljön egy lépéssel.

Hirdetés

Épp ezért az amerikai gyártó a CES-en olyan tervekkel állt elő, miszerint a porszívózás (és egyes modelleknél a felmosás) már nem elég, legújabb eszközeikkel szeretnének olyan háztartási munkákba is belefolyni, mint a mosás, a mosogatás vagy épp az ételek felszolgálása. Colin Angle, a cég vezérigazgatója szerint ehhez értelemszerűen áttervezett kinézetű és funkcionalitású modellek szükségesek, mégpedig olyanok, amelyek karokkal rendelkeznek. Hogy ez milyen lehet? Elsőre nagyjából ennyi jutott eszünkbe:

De félre a Paint-művészettel: a karokkal ellátott robotporszívó ötlete elsőre valóban furcsán hangozhat, pedig az iRobotnak van egy rakás tapasztalata a területen. Volt ugyanis egy olyan részlegük is korábban, amely az amerikai hadsereg számára fejlesztett különféle eszközöket, többek között robotkarokhoz kapcsolódó technológiákat. Ugyan ezt az üzletágat 2016-ban eladták, a robotkarokhoz kapcsolódó tudást és fejlesztési tapasztalatot megtartották, hogy a megfelelő időben konzumer piacra szánt megoldásokat készítsenek. Emellett Angle szerint egy csomó egyéb terület is nagyot fejlődött az elmúlt években, beleértve a gépi látást és a környezet információjának feldolgozását, így lassan teljesen elképzelhető egy olyan eszköz, amely nem csak a földön kúszva képes feltérképezni a szobák elrendezését, de három dimenzióban is jól tájékozódik, valamint kiegészítőivel bonyolultabb feladatok megoldására is képes.

Azért arra még nem kell számítani, hogy hónapokon belül a képen látható, Fallout játéksorozatból ismert robotinasok lebegnek majd a lakásban, lesegítve a hölgyek kabátját, átnyújtva a napi újságot, majd terítés után felszolgálva az ételt, de az iRobot vezetője szerint már vannak működő "karos háztartási robot" prototípusaik a műhelyeikben. Ennek ellenére az ilyen jellegű eszközök kiskereskedelmi megjelenésére akár még öt évet is várni kell.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.