Hirdetés

Karokat növeszthet a robotporszívó|

A népszerű Roomba robotporszívókat gyártó iRobot szerint itt az idő arra, hogy még többet tudjon az automata tisztítógép.

Hirdetés

Az iRobot bizonyos tekintetben a háztartási gépek Apple-je, olyan értelemben legalábbis mindenképpen, hogy miután kiadták a Roomba robotporszívó első változatát, egy idő után lépten-nyomon mindenki hasonló kis önjáró takarítógépeket adott ki a neves versenytársaktól a legismeretlenebb távol-keleti másolókig. Szóval most, hogy már tényleg bárki képes arra, hogy bizonyos mértékig önállóan működő porszívócskákat gyártson, ideje annak, hogy az iRobot szintet lépjen és megint a többiek elé kerüljön egy lépéssel.

Hirdetés

Épp ezért az amerikai gyártó a CES-en olyan tervekkel állt elő, miszerint a porszívózás (és egyes modelleknél a felmosás) már nem elég, legújabb eszközeikkel szeretnének olyan háztartási munkákba is belefolyni, mint a mosás, a mosogatás vagy épp az ételek felszolgálása. Colin Angle, a cég vezérigazgatója szerint ehhez értelemszerűen áttervezett kinézetű és funkcionalitású modellek szükségesek, mégpedig olyanok, amelyek karokkal rendelkeznek. Hogy ez milyen lehet? Elsőre nagyjából ennyi jutott eszünkbe:

De félre a Paint-művészettel: a karokkal ellátott robotporszívó ötlete elsőre valóban furcsán hangozhat, pedig az iRobotnak van egy rakás tapasztalata a területen. Volt ugyanis egy olyan részlegük is korábban, amely az amerikai hadsereg számára fejlesztett különféle eszközöket, többek között robotkarokhoz kapcsolódó technológiákat. Ugyan ezt az üzletágat 2016-ban eladták, a robotkarokhoz kapcsolódó tudást és fejlesztési tapasztalatot megtartották, hogy a megfelelő időben konzumer piacra szánt megoldásokat készítsenek. Emellett Angle szerint egy csomó egyéb terület is nagyot fejlődött az elmúlt években, beleértve a gépi látást és a környezet információjának feldolgozását, így lassan teljesen elképzelhető egy olyan eszköz, amely nem csak a földön kúszva képes feltérképezni a szobák elrendezését, de három dimenzióban is jól tájékozódik, valamint kiegészítőivel bonyolultabb feladatok megoldására is képes.

Azért arra még nem kell számítani, hogy hónapokon belül a képen látható, Fallout játéksorozatból ismert robotinasok lebegnek majd a lakásban, lesegítve a hölgyek kabátját, átnyújtva a napi újságot, majd terítés után felszolgálva az ételt, de az iRobot vezetője szerint már vannak működő "karos háztartási robot" prototípusaik a műhelyeikben. Ennek ellenére az ilyen jellegű eszközök kiskereskedelmi megjelenésére akár még öt évet is várni kell.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.