Hirdetés

Ismét felütötte a fejét a GPU-hiány, az Nvidia dörzsölheti a tenyerét



|

Újabb jelentés árulkodik arról, hogy az Nvidia remek döntést hozott, amikor a mesterséges intelligenciába helyezte a bizalmát.

Hirdetés

Az Nvidia vezetősége évek óta szajkózza, hogy ők bizony már nemcsak a játékosokat szolgálják ki, hanem a mesterséges intelligenciával kapcsolatos hardverek piacán is úttörő szerepet kívánnak vállalni. A dollármilliárdos befektetésekkel megtámogatott stratégia most végre kifizetődni látszik, hiszen a ChatGPT színre lépése óta a teljes tech szektor MI-lázban ég, a hasonló generatív modellek kiképzéséhez és működtetéséhez pedig jelenleg a zöld csapat szállítja a legjobb célhardvereket.

A tajvani DigiTimes nemrég meg is szellőztette, hogy az Nvidia alig bír a kereslettel, ezért több chipet rendel a TSMC-től a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokra kifejlesztett A- és H-szériás gyorsítókártyáihoz, most pedig arról szól a fáma, hogy már a GPU-hiány is felütötte a fejét a túlfűtött piacon.

Hirdetés

A Wccftech legalábbis a DigiTimes Asia egy újabb jelentésére hivatkozva azt írja, hogy Kínában már 40%-kal az ajánlott fogyasztói ár felett találnak gazdára a nyugati régiókban árusított A100 és H100 gyorsítókártyák helyi változatai, az A800-as és H800-as modellek. Ezeket a módosított kártyákat azért kellett kidolgozni, hogy az Nvidia alkalmazkodjon az Egyesült Államok kormánya által meghozott Kína-ellenes szankciókhoz.

A DigiTimes tudomása szerint a kártyák még a magas ár ellenére is villámgyorsan elfogynak, a keresletet pedig az olyan nagy cégek hajtják, mint például a Baidu. Ez persze nem is meglepő, a kínai vezetés ugyanis az USA propagandaeszközének nyilvánította a ChatGPT-t, a chatbot tiltólistára helyezésével pedig lényegében kiadta az ukázt a hazai fejlesztésű alternatívák létrehozására. Az említett Baidu sietve be is mutatta a saját, erősen kezdetlegesnek tűnő megoldását.

A helyi vásárlók kétségbeesését jelzi, hogy állítólag még a 2018-ban bemutatott V100-as Nvidia GPU-k is méregdrágán, 10 ezer dolláros darabáron találnak gazdára. A zöldek tehát dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen az MI-bumm épp akkor következett be, amikor látványosan kidurrant a lakossági videokártyák iránti kereslet. A nagy kérdés most az, hogy a Kínában tapasztalható hiány később vajon a nyugati piacokra is begyűrűzik-e, hiszen ez végső soron lelassíthatja a hatalmas lendülettel meginduló mesterséges intelligenciás fejlesztéseket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.