Hirdetés

Ismét saját fizetőeszközön dolgozhat a Facebook anyacége



|

A Meta dolgozói állítólag házon belül Zuck Bucknak nevezik a készülő digitális fizetőeszközt.

Hirdetés

A közösségi oldal eredeti funkciójához képest az évek során számos területre terjeszkedett a Facebook, az élő streamektől kezdve a valódi árucikkek adás-vételén át egészen a társkeresésig. Ezek közül némelyikhez már most jól jöhet egy, a platformon belüli fizetési rendszer, de a Meta szolgáltatásainak elterjedtségét is segítené, ha pénzügyi értéket képviselő tranzakciók is helyet kapnának mondjuk az Instagramon. Így nem meglepő, hogy a Financial Times beszámolója szerint a cég már meglévő pénzügyi szolgáltatásainak bővítésén dolgozik.

A beszámoló szerint több projekt is készül egyszerre a Meta háza táján, az egyik ezek közül egy saját digitális fizetőeszköz, ami nem kriptovaluta lenne, hanem inkább a Fortnite-ban használt V-Buckhoz, vagy a Roblox saját fizetőeszközéhez, a Robuxhoz hasonlítana.

Hirdetés

A videojáték-iparban komoly hagyománya van a valódi valutákhoz direktben köthető, egyszerűen megvásárolható fizetőeszközöknek, amiket a gamerek általában szívesebben költenek játékbeli tartalmakra, mint ha minden esetben mondjuk dollárban kifejezve látnák egy skin árát. Arról nem szól az FT cikke, hogy mire lehetne használni a cég alkalmazottai között állítólag Zuck Buck becenéven futó virtuális pénzt, más területen viszont már kiforrottabb ötletekről ír a pénzügyi lap.

Eszerint az NFT-kkel kapcsolatban is új funkciókon dolgozik a Meta, nem csupán profilképnek állíthatnák majd be egyedi tokenjeiket a tulajdonosaik. Egy belsős tájékoztató szerint az első NFT-próbálkozások májusban érkezhetnek a Meta platformjaira, ezt követően pedig kísérleteznének például olyan csoportokkal, amiknek a tagságát bizonyos NFT-k tulajdonlásához kötnék, és akár NFT-k létrehozására is készíthetnek eszközt a cégnél.

A harmadik koncepció, amin a Metánál dolgoznak, az a közösségi, vagy hírnév tokenek, amiket "például Facebook-csoportokban történő jelentőségteljes közreműködésért" kaphatnának a felhasználók. Végül állítólag hagyományos pénzügyi szolgáltatások is készülhetnek a Metánál, mint kisvállalkozásoknak nyújtott hitelek.

Nagyon alapvető fizetési rendszerrel egyébként már most is rendelkezik a Facebook, illetve a livestreamek jutalmazására is léteznek a Facebook Csillagok. Ennél összetettebb pénzügyi megoldáson is dolgoztak már korábban, ám a Libra projekt külső támogatás híján nem tudott elindulni, Diem nevű kriptovalutájuk (aminek árfolyamát egyébként a dolláréhoz rögzítették volna) megalakítását pedig az Egyesült Államok szabályozó szervei akadályozták meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.