Hirdetés

Iszonyatos mennyiségben lopja a kriptopénzt Észak-Korea, és még véletlenül sem a lakosságot etetik belőle



|

Csak idén több mint 600 millió dollárt csórtak el az állami hackerek.

Hirdetés

1,2 milliárd dollárnyi kriptovalutát és egyéb digitális terméket loptak el az elmúlt öt évben észak-koreai hackerek, hogy az országnak legyen pénze rakétaprogramra - jelentik dél-koreai kémek. A Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) szerint ennek több mint felét, 626 milliót idén nyúlták le, ebből 78 milliót Dél-Koreából, érthető tehát, hogy miért adják közre az adatokat éppen ők.

Nem is az összeg ijesztő, hanem az, hogy mire használják, és az, hogy jövőre még több kibertámadást terveznek hasonló céllal, és várhatóan már nem csak értékeket, hanem technológiákat is lopnak majd, például atomerőművek terveit.

2023 az aktuális észak-koreai ötéves terv harmadik éve lesz, azaz az elvárás hatalmas az állami hackerektől, hogy fontos és értékes adatokat lopjanak - fogalmaz a NIS. Kriptopénzben persze továbbra is utaznak majd. Függetlenül attól, hogy milyen állapotban van maga az ország, az észak-koreai hackerek a világ legjobbjai, főleg, ha kriptovaluta-lopásról van szó.

Hirdetés

Az FBI szerint ők állnak az Axie Infinity kirablása mögött is: a kriptopénz-alapú videojáték-fejlesztőtől 625 milliót loptak idén márciusban, ez a történelem legnagyobb digitális rablása, és alighanem erről az összegről beszél a NIS is.

Észak-Korea akkor pörgette fel "hackerprogramját", amikor 2017-ben szigorú szankciókkal büntette az országot az ENSZ. Az atomprogram és a rakétatesztek miatt azóta tilos a szén, textil és hal exportja; a kieső összeget a jelek szerint kriptopénz-lopással kompenzálja az állam, méghozzá sikerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.