Hirdetés

Itt a hőre reagáló robotszövet



|

A Yale tudósai előálltak egy olyan szövetanyaggal, ami a hagyományos ruhaanyagok előnyeit ötvözi a robotikával, és képes reagálni a hőmérsékletre.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben nagyot lépett előre a robotika világa, és a mérnökök egyre többször kísérleteznek robotszövetekkel, vagyis olyan szövetanyagokkal, amelyek új korszakot nyithatnak a ruházati iparban, a robotika lehetőségeit hasznosítva. A Yale Egyetem tudósai most előálltak egy újabb robotszövettel, egy olyannal, ami a hagyományos ruhaanyag előnyeit (rugalmasak, légáteresztés) ötvözi az érzékelési képességekkel. 

A ruhaszálak keménysége módosítható, azok ugyanis olyan speciális epoxy ötvözetből vannak, amelyek képesek megpuhulni melegebb hőmérsékletre és megkeménykedni a hidegebb hőmérsékletre. 

Hirdetés

Szenzorok segítségével el tudják érni, hogy az anyag előre programozott formákat vegyek fel, így például ki tudják majd fejleszteni az önfelállító sátrakat vagy a robotikus ejtőernyőt, esetleg az idősek számára speciális ruházatokat. Az persze most is kérdés, hogy a felfedezéseket tudják-e majd a gyakorlatban alkalmazni, de egyre több ilyen próbálkozás van kutatási szinten. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.