Hirdetés

Itt a robot, aminek elmesélheted minden bánatodat, amikor részeg vagy



|

A BRILLO nemcsak az italokról gondoskodik, de személyre szabott interakciókra is képes.

Hirdetés

Az elmúlt hetek során több érdekes hírt is közölhettünk a robotok világából: ott voltak a Rice University élőhalott robotpókjai, a gépfegyverrel feltuningolt orosz-kínai robotkutya, valamint a távoli égitesteket feltérképező úszó robotrajok is.

Remekül illik ezek sorába a nápolyi II. Frigyes Egyetem tudósainak találmánya, egy olyan csapos robot, amely nemcsak a kocsmai munka fizikai részével, de a hasonlóan fontos társas interakciókkal is képes megbirkózni.

Hirdetés

A BRILLO néven futó projektért Silvia Rossi, Alessandra Rossi és Nitha Elizabeth felelnek, az első, mesterséges körülmények között tartott kísérleteik pedig biztató eredményeket hoztak. A robot egy emberre emlékeztető felső testből, egy különböző arckifejezéseket megjeleníteni képes, kijelző-alapú fejből és az italokat előkészítő karokból áll. BRILLO ezek mellett beépített hangszórót, mikrofont és kamerát is kapott, az utóbbi segítségével pedig elemezni tudja a vendégek testbeszédét.

Csapos robotokat ugyan már több esetben is láthattunk (a pekingi olimpián például egy ilyen szerkezet mixelte a koktélokat), Rossiék viszont egyedülálló módon kimondottan az emberi személyzetet utánzó beszélgetések megvalósítására koncentráltak. A BRILLO szoftvere ezért egy személyes profilt alkot a vendégek korábbi rendeléseinek, valamint a verbális és nonverbális inputok kombinálásával, melyekre építve úgy lép érintkezésbe az adott ügyféllel, mintha annak régi ismerőse lenne, akárcsak a helyi kocsma pultja mögött álló hús-vér figurák.

"Úgy gondoljuk, hogy a pultosnak végső soron nemcsak az ízlésedre kell emlékeznie, hanem az érdeklődési körödre és a mindennapi életedre is. Néha közeli barátokként kellene viselkedniük, akárcsak az emberi csaposoknak."

- mondta a projektet vezető Silvia Rossi, aki azonban azt is elárulta, hogy igazából nem egy piacra dobható kocsmai robotot szeretnének kifejleszteni. A csapat valódi célja ugyanis annak feltérképezése, hogy miként lehet ilyen személyhez kötött, automatikusan frissülő felhasználói profilokkal emberibbé tenni a robotok viselkedését, mivel szerintük ez lesz a kulcsa a technológia széles körű társadalmi elfogadásának.

A vendéglátós környezet pedig kiváló alkalmat nyújt a technológia tesztelésére és tökéletesítésére, így a következő lépés az lesz, hogy  éles bevetéseken is próbára teszik BRILLO képességeit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.