Hirdetés

Itt a válasz, hogy az androidosok vagy az iPhone-osok vezetnek-e biztonságosabban



|

Az egyik tábor minden kategóriában felülmúlta a másikat.

Hirdetés

Könnyen azt gondolhatnánk, hogy 2022-ben már nem ugranak egymás torkának az emberek egy olyan lényegtelen kérdés miatt, mint hogy ki milyen telefont használ, de elég megnézni egy forgalmasabb kommentszekciót, és azonnal rájövünk, hogy ez bizony óriási tévedés. A platformháború ugyanis mit sem vesztett hevességéből, amihez persze az olyan kutatások is muníciót adhatnak, mint a biztosítási költségek összehasonlítására szakosodott Jerryé, amely annak járt a végére, hogy az Android- vagy az iOS-felhasználók vezetnek-e biztonságosabban.

A két hét alatt, 20 ezer sofőr bevonásával elvégzett felmérés pedig arra jutott, hogy a Google operációs rendszerét választók minden tekintetben ügyesebbek az almás tábor tagjainál. Az eredményt 13 millió levezetett kilométer alapján állították össze, olyan kategóriákat vizsgálva, mint a figyelmetlenség, a gyorshajtás, a kanyarodás, a gyorsulás és a fékezés.

Hirdetés

Ezek közül pedig az összesben az androidosok vétették a kevesebb hibát, a legnagyobb (6 pontos) különbség a figyelmetlenségben mutatkozott a javukra. Ez a kategória azt takarta, hogy a sofőrök mennyire hajlamosak a mobiljukat nyomkodni vezetés közben. Az összesített eredmény alapján pedig az androidosok 75 pontot értek el a lehetséges 100-ból, míg az iPhone-vásárlók csak 69-ig jutottak.

A preferált mobiloktól függetlenül a Jerry azt is kimutatta, hogy a legmagasabb pontszámokat az idősebb, házas, saját tulajdonú ingatlannal és felsőfokú végzettséggel bíró sofőrök produkálták. Ha viszont ezen tényezők mentén, de az Android-iPhone kérdést is bevonva vizsgálták a teljesítményt, az androidosok még így is lepipálták az iPhone-t választó alanyokat. Az egyedülálló androidosok például jobban teljesítettek, mint a házas iPhone-felhasználók, az érettségi nélküliek pedig felülmúlták a diplomás iPhone-osokat.

A Jerry szerint a pontszámokban látható eltérésben annak lehet szerepe, hogy az iPhone-felhasználók általában véve fiatalabbak, így nagyobb eséllyel vállalnak kockázatot, és jobban jellemzi őket az érzelem-alapú vezetés is. Ennek kapcsán a cég két másik kutatásra hivatkozik: az egyik szerint az android-felhasználók lelkiismeretesebbek és szabálykövetőbbek, a másik alapján pedig az iPhone-os tábor hajlamosabb az érzelmi reakciókra, ami akár gyorshajtásban, élesebben bevett kanyarokban és hevesebb fékezésekben is megnyilvánulhat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.