Hirdetés

Itt az Android 13 első publikus változata



|

Az Android 13 Beta 1 a szélesebb közönség számára is bepillantást enged az operációs rendszer következő generációjába.

Hirdetés

Ahogy az minden évben lenni szokott, az idén is kapunk új Android főverziót, ami a 13-as sorszámot viseli, de az ínyencebbek a Google által használt "Tiramisu" kódnéven is hivatkozhatnak rá. A szoftver megjelenési dátumát továbbra sem tűzték ki, februárban viszont befutott az első kipróbálható verzió is.

A Developer Preview 1 még  kifejezetten a fejlesztőknek szólt, nemrég azonban megjelent az első hivatalos béta, az Android 13 Beta 1, amit bizonyos megkötésekkel már bárki telepíthet a készülékére.

A legfontosabb feltétel, hogy a tesztváltozat kizárólag Google Pixel mobilokkal kompatibilis, azon belül is a 2016-os Pixel 4-széria, vagy újabb modell szükséges hozzá. Az érdeklődők a jogosult eszközeik regisztrációjával csatlakozhatnak a béta programhoz, amelyhez a Google ezen a weboldalon nyújt magyar nyelvű segítséget. Fontos megjegyezni, hogy egy félkész programról van szó, vagyis bőséggel adódhatnak hibák a használata során.

Hirdetés

Ami az Android 13 Beta 1 újdonságait illeti, felhasználói szempontból az alkalmazásengedélyek átvariálása a legérdekesebb, ami végre lehetővé teszi, hogy az egyes appok ne férjenek hozzá az összes médiafájlunkhoz egy behatárolt funkció működése miatt. Az alkalmazások így már külön hozzáférést kérnek a hanganyagokhoz, a fotókhoz és a videókhoz. Például ha egy zenelejátszót használunk, csak a zenékhez és az audiofájlokhoz kell utat engednünk neki.

Az akkuval való spórolás szempontjából hasznos lehet, hogy a Beta 1-ben manuálisan válthatunk az FHD+ és a QHD+ felbontások között a kompatibilis készülékeken. Továbbá teljes képernyős felületet kapott a profilváltó, az állapotsorban pedig külön gombról aktiválhatjuk a rezgő üzemmódot. A Google a médialejátszót sem hagyta érintetlenül, az új verzióban egy hullámos vonal jelzi a tartalom már lejátszott részét, míg a hátralevő szakasz a megszokott egyenes maradt.

Az Android 13 Beta 1 részletes leírását az operációs rendszer fejlesztői blogján olvashatod. A Google a heteken belül, május 11-12 között tartja az I/O fejlesztői konferenciát, ahol többet is megtudhatunk majd az Android Tiramisuról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.