Hirdetés

Itt az első ehető akkumulátor, és ez bizony remek hír



|

Több szempontból is ígéretes felfedezés az élelmiszerekből készült, emészthető akkumulátor.

Hirdetés

Egy akkumulátortól az esetek túlnyomó többségében "csak" annyit várunk el, hogy minél nagyobb legyen a kapacitása, minél gyorsabban feltölthessük és minél tovább megőrizze a gyári tulajdonságait, az viszont egész biztosan nem szerepel a listán, hogy meg is ehessük, holott ez is egy jogos igény lehet.

Hogy miért, azt az Olasz Technológiai Intézet (Italiano di Tecnologia, IIT) tudósai prezentálták, amikor a napokban leleplezték az első olyan akkut, amelyet anélkül nyelhetünk le, hogy azonnal szaladnunk kellene az orvoshoz.

Hirdetés

Az IIT weboldalán és az Advanced Materials című tudományos folyóiratban bemutatott akkumulátor mindössze egyetlen négyzetcentiméternyi helyet foglal, de 12 percen keresztül képes 48 mikroampernyi áramot biztosítani, amellyel már működésbe hozhat apróbb elektronikai eszközöket. Áramütéstől természetesen a gyomorba juttatva sem kell tartani, hiszen a parányi telep mindössze 0,65 volton üzemel, ha pedig nem nyeljük le, többtucatnyi alkalommal újra is tölthető.  

A legérdekesebb kérdés persze az, hogy miként érték el a kutatók az ehetőséget: az akku anódját (negatív pólusát) a riboflavin vitamin adja, az anódját (a pozitív pólust) a kvercetin nevű étrend-kiegészítő, az elektromos töltést generáló elektrolitként egy vízalapú oldat szolgál, a rövidzárlatokat pedig egy nori algából készült szeparátorral oldották meg. A telep emellett aktív szenet (a vezetőképesség növelésére), valamint méhviaszt és élelmiszer-minőségű dekoratív aranyat (külső érintkezőként) is tartalmaz.

Nem éppen egy álommenü, de idővel rendkívül hasznosnak bizonyulhat, az IIT tudósai szerint ugyanis akár lenyelhető orvosi eszközökben is alkalmazható a technológia, könnyebbé és hatékonyabbá téve a szervezet átható kivizsgálását. Az ehető akkumulátor további potenciális bevetési területei közé tartozik a gyerekjátékok meghajtása, ahol a lenyelt elemek nagyon is valós veszélyt jelentenek, valamint az élelmiszerminőség ellenőrzése, egy erre szolgáló apró eszközzel párosítva ugyanis közvetlenül az emésztés közben lehetne monitorozni a termékek szervezetre gyakorolt hatásait.

Mario Carioni, a kutatás koordinátora elmondta, hogy már dolgoznak az akkumulátor kisebb méretű, de nagyobb kapacitású verzióin, a 2 millió eurós támogatással bíró projekt pedig reményei szerint az akkumulátorgyártókat is arra inspirálja majd, hogy biztonságosabb, mérgező anyagok nélküli megoldásokkal álljanak elő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.