Hirdetés

Itt az újabb bizonyíték, hogy miért rosszak a felhőalapú szolgáltatások



|

A Panono kamera felhasználóit sokkolta a bejelentés, miszerint ezentúl minden egyes elkészített fotóért fizetniük kell.

Hirdetés

A közösségi finanszírozási kampány során több mint egy millió dollárt gyűjtöttek a Panono eldobható kamera fejlesztői, majd 2014-ben megjelent a piacon a furcsa eszköz. 

Hirdetés

5 év telt el azóta, a cég most pedig úgy döntött, hogy ezentúl minden egyes fotó készítéséért 0,79 eurót követel a felhasználóitól. Nem túl meglepő módon a kamerák tulajdonosai nagyon felháborodtak. 

A készülék egy gömb formába öntött kamerahálózatot használ, amit ha feldobunk a levegőbe, 360 fokos panorámaképeket készíthetünk. Ezeket viszont a felhőben fűzi össze a Panono szervere. 

A Panono eredetileg azt ígérte, hogy a szolgáltatás ingyenes lesz mindenkinek, mindegy, hogy a 600 dolláros kampány útján vagy a 2400 dolláros kereskedelmi vételár mellett jutott valaki a kamerához. Kiderült azonban, hogy ez az út nem fenntartható üzleti modell, és valószínűleg az évek múlása, valamint a 2400 dolláros árcédula sem segít az eladásokon. 

A felhasználóktól szeptembertől kezdik el beszedni a képenként 0,79 eurót azért, hogy a munkát végző szerverek tovább működhessenek. Ez persze még mindig jobb, mintha a kukába kellene dobni az eszközt - ugyanakkor a fotónkénti díj több, mint felháborító, ráadásul egy egyre erősödő trend létezését támasztja alá. 

Az utóbbi időben sorra dőlnek ki a korábban oly ígéretes és sok tőkét szerző startupok, felhőalapú rendszerek. A felhasználók pedig egyszer csak arra eszmélnek, hogy a szerverek leállásával a szolgáltatás, sőt, a fizikai termék is teljesen használhatatlanná válik. Fennáll a kockázata annak, hogy a jövőben egyre több ilyen szolgáltatás és termék tűnik el a süllyesztőben (vagy jobb esetben emel váratlanul árakat), mint ahogy ez megtörtént az oly kedvelt Jibo robottal és még sok mással az elmúlt hónapokban. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.