Hirdetés

Itt egy fénnyel működő, vízalapú robot, ami táncol is



|

A Northwestern Egyetem összerakott egy apró robotot, ami úgy viselkedik, mint egy parányi vízi élőlény.

Hirdetés

A Northwestern Egyetem kutatói sikeresen létrehoztak egy új robotot, ami úgy néz ki és viselkedik, mint egy apró vízi élőlény. Képes sétálni, dolgokat mozgatni, kémiai reakciókat elősegíteni vagy akár terápiás használatban is beválhat. 

A puha robot 90 százalékban vízből készült, nikkel belső vázzal, ami képes alakot váltani külső mágneses mezők hatására, mivel ferromágneses. 

Hirdetés

A pénzérme nagyságú robot emberi tempóban képes közlekedni, és el is tud vinni tárgyakat. A puha komponensek vízfelvételén és -leadásán keresztül történik mindez, a fényre és a mágneses mezőre is reagál a rendszer, szinte izomhoz hasonlóan működnek így a robot lábai. 

A precíz mozgáshoz persze pontos számítások is kellenek, nem csak fény és mágneses mező. A kutatók mindenesetre a jövőben mikroszkopikus méretekben is alkotnának ilyen robotokat, például gyógyszerek célba juttatásának céljával, de akár varratként is funkcionálhatnak. 

Ehhez persze rengeteg kutatás és teszt kell majd, de már az első ilyen robotok megalkotása is figyelemreméltó: a puha robotok és intelligens anyagok nem igényelnek nehéz és nagy chipeket, amiket egy klasszikus robottól megszoktunk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.