Hirdetés

Itt van Elon Musk és Mark Zuckerberg évek óta tartó viszályának legújabb beszólása



|

Erőteljes ütést vitt be a Facebooknak a világ leggazdagabb tech-embere, miután összefüggésbe hozta a Capitolium elleni ostromot a közösségi oldallal.

Hirdetés

Elon Musk és Mark Zuckerberg sosem rajongott egymásért, de csak pár évvel ezelőtt fordult komolyabbra a viszály közöttük. A több mint négy éve tartó háborúban rendszeresen összecsap a két mogul egymással, amit nem is titkolnak, nyilvános üzengetéseik olykor kemények, olykor viszont egészen szórakoztató, ahogy civakodnak. Igencsak eltérő a véleményük a mesterséges intelligenciáról, és a közösségi oldal adatgyűjtési gyakorlatáról. Legutóbb pedig Musk a washingtoni erőszakos megmozdulást olyan dominóhatásnak nevezte, amely a Facebook felelőssége.

Az egész viszony 2016-ban mérgesedett el, amikor a felrobbanó SpaceX rakéta megsemmisített egy Facebook-műholdat Floridában. Nem vitás, az AMOS-6 szatellit fontos küldetéssel indult útnak, afrikai fejlődő országok számára biztosított volna internethozzáférést. Zuckerberg csalódottságának hangot is adott, odaszúrva a Tesla vezérének, aki - mint évekkel később kiderült - kompenzálta a balesetet.

Hirdetés

Nem sokkal később, mikor a Facebook belekeveredett a Cambridge Analytica botrányba, Musk látványosan semmibe vette és lenézte a közösségi oldalt, mire Zuckerberg megkérte, hogy ha azt sem tudja, mi az a Facebook, akkor törölje a fiókjait. Azóta sem a Teslának, sem a SpaceX-nek nincs hivatalos Facebook-oldala.

A világ leggazdagabbjai között emlegetett két milliárdos sok más tekintetben sem ért egyet egymással, annak ellenére, hogy cégeik bizony korábban együttműködtek, és mindketten a mesterséges intelligenciával is foglalkoznak. Míg Zuckerberg optimista az MI-vel kapcsolatban, addig Musk szerint ez igencsak korlátolt hozzáállásra vall annál, aki nem látja meg benne az egyik legnagyobb egzisztenciális fenyegetést.

De mindez elbújhat a legfrissebb fejlemények mögött: miután január hatodikán Donald Trump leköszönő amerikai elnök egyes szimpatizánsai megostromolták a Capitoliumot Joe Biden elnökké választásának hitelesítése alatt, és amely során több ember is meghalt, Musk a Facebook felelősségéről tweetelt. Dominóhatásként értékelte a közösségi oldal működését, kezdve onnantól, hogy Zuckerberg még egyetemista korában létrehozta azt a campuson lévő lányok értékelésére, egészen az álhírek terjesztéséig, illetve a novemberi választás tisztaságának megkérdőjelezéséig, amelyhez Trump a közösségi média csatornáit használta.

Végül mind a Facebook, mind a Twitter kitiltotta Trumpot - előbbi csak ideiglenesen, utóbbi viszont véglegesen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.