Hirdetés

Ivócimborát faragtak a Boston Dynamics robotkutyájából



|

Várható volt, hogy a hétköznapi robotika egyszer csak gellert kap, és morbid utakra téved. Most épp a sör imádata miatt léptünk túl bizonyos határokat.

Hirdetés

Az igazság az, hogy a Boston Dynamics robotkutyája/őrrobotja sosem volt egy stabilan elfogadott késztermék. A Spot névre keresztelt jószágról megannyi furcsa, olykor rémisztő hír keringett, az informatikától távol álló felhasználók könnyedén elhihették, hogy ha ez a cucc kereskedelmi forgalomba kerül, akkor tuti, hogy hamar az emberekre fog támadni.

Valójában nem ennyire veszélyes szintetikus lény a Spot, de az tény, hogy nagyon keresi a helyét a társadalomban. Mivel a termék jóval elérhetőbb szintre került, mint bármikor, ezért tulajdonképpen bárki megvásárolhatja, aki hajlandó 75 000 dollárnyi pénzmagot rászánni a mesterséges kutyasétáltatásra. A hazai felhasználóknak sem kell sokat kattintgatniuk, gyors bemutatónkból kiderül, miképp szerezhetünk magunknak egy Spotot.

Hirdetés

Igazán érdekes, hogy egyelőre még senki nem próbált meg belőle valami kutyakinézetű robotot faragni, az emberi fantázia végtelen univerzuma inkább egyéb vágányokra tévedt rá, és az egyébként majd 6 millió feliratkozóval rendelkező youtubert, Michael Reevest sem lehet hibáztatni azért, amit tett szegény Spottal. A mérnöki vénákkal rendelkező tulajdonos picit felextrázta a robot küllemét, hogy némi programozás és szoftveres finomhangolás után rávegye a hátára szerelt sör kipisilésére.

Nem viccelünk, egy komplett projekt épült arra, hogy a Boston Dynamics sok millió dollárból kifejlesztett robotkutyusa a földre tett pohárkát becélozva, a felszerelt sör tartalmát megfelelő módon és tisztaság mellett kiürítse. Nos, a videóból is látható, hogy a Spot ugyan próbálja végrehajtani ezt a feladatot, ám meglehetősen elnagyolva teszi ezt. Reeves szerint a próbálkozások 35%-ban sikeresek, ami végül is nem is annyira rossz érték, ha azt vette alapul, hogy részegen milyen wc-csészés találati aránnyal rendelkezhet egy emberi lény.

Az egész projekt humora kétségtelen, bár van egy olyan réteg ebben is, ami inkább ijesztő, mintsem derűre fakasztó. A Spot alap tudása nagyon hamar megunható, és a vállalkozó szellemű tulajdonosok minden bizonnyal mindenféle extrém, nem épp robotkutyás felhasználásra is taníthatják a Boston Dynamics termékét. Hogy mindehhez mit szól a vállalat? Nem sokat, mivel a Spot kvázi szabadon elérhető, ezért az ilyen sörös és ehhez hasonló próbálkozásokról csak utólag értesülhetnek. Abból pedig még lehet probléma, nem is olyan kevés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.