Hirdetés

Izgalmas újításokat és funkciókat hoz az iOS 16.4



|

Már tesztelik az iOS következő verzióját.

Hirdetés

A szeptemberben megjelent iOS 16 nem nevezhető az Apple eddigi legjobban sikerült operációs rendszerének, hiszen még a 16.2-es verzió kiadása után is rengetegen panaszkodtak rá, a cupertinóiak viszont nem hagytak fel a szoftver kalapálásával, és a szokásos stabilitási javításokon túl még új funkciók bevezetésére is számíthatunk tőlük.

Az iPhone-okon futó platform következő nagyobb frissítése az iOS 16.4 lesz, amely nemrég vált elérhetővé a béta programban, így már tudjuk, hogy pontosan mit tartogat majd a közönségnek.

Az egyik változás a Podcastek alkalmazást érinti, méghozzá nemcsak az iOS-ben, de az iPadOS 16.4-ben és a macOS 13.3-ban is. Az appba bekerül egy új menüpont Channels, azaz Csatornák néven, ahol egyetlen helyen érhetjük el az egyes alkotók vagy sorozatok összes műsorát. Emellett megpiszkálják a soron következő műsorok lejátszási listáját (Up Next queue) is, amely így már a könyvtárunkba nemrég elmentett és ajánlott epizódokat is tartalmazni fog.

Hirdetés

Az Apple folytatja a tavaly júliusban bejelentett Unicode 15.0-s szabvány implementálását, így szintén mindhárom operációs rendszerbe érkezik egy adag új emoji is. Aki szűkösnek érzi a jelenlegi választékot, az végre fellélegezhet, mivel az iOS/iPadOS 16.4-gyel már egyebek mellett szamarat, borsót és fésűt is beszúrhat majd a beszélgetéseibe.

Végezetül pedig az Apple a Safari böngészőt hajtó WebKit-motorhoz is hozzányúlt: a webappok is hozzáférést kapnak a HTML5-alapú push-értesítésekhez, beleértve az értesítési jelvényeket is, így a böngészőn keresztül futó alkalmazások már még élethűbben utánozzák az App Store-ból letölthető társaikat. Mobilon viszont csak a a Főképernyőhöz hozzáadott weboldalak használhatják majd a push-funkciót, vagyis a Safari pörgetése közben nem fog ezekkel zargatni a szoftver.

A WebKit emellett végre támogatni fogja, hogy külsős fejlesztésű böngészőkkel is kitűzhessük a weblapokat a Főképernyőre. Ez a funkció jelenleg fájóan hiányzik a repertoárból, így olykor-olykor még az is kénytelen elővenni az Apple saját böngészőjét, aki egyébként az iPhone-ján is a Chrome-ot, a Mozillát vagy a Brave-et használja. A harmadik változás szintén a kitűzött weblapokat érinti. Azoknál az oldalaknál, amelyekhez a fejlesztő nem szolgál ikonnal, az iOS 16.4 már nem az adott felület képernyőfotóját, hanem egy automatikusan generált ikont fog megjeleníteni a főképőernyőn a weblap kezdőbetűjével.

Az iOS 16.4-nek, az iPadOS 16.4-nek és a macOS 13.3-nak egyelőre nincs hivatalos megjelenési dátuma, az Apple csak annyit árult el, hogy valamikor a tavasz során válnak nyilvánosan is elérhetővé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.