Hirdetés

Itt a robot, ami már izzadni is tud



|

A Cornell Egyetem tudósai olyan robotkezet alkottak meg, amely puha ujjakat kapott. Ezek izzadni is képesek.

Hirdetés

Sok cég igyekszik emberi tulajdonságokkal felruházni a robotokat. Itt vannak például a Cornell Egyetem tudósai, akik megalkottak egy új robotkezet. Erre puha ujjakat tettek, hogy jobban tudja a kéz megmarkolni a tárgyakat. Amiért viszont külön érdekes az újdonság, az az, hogy izzadni is képesek a robotujjak. 

Hirdetés

A robot alkatrészei használat során hőt termelnek, főleg az ismétlődő mozgásoknál. A robotkéznél a tárgyak megfogása is hőt termel, ami hatással lehetne a fogás pontosságára. Éppen ezért találták ki az izzadós robotujjakat, amiknek hála a robot le tudja hűteni magát terhelés esetén a megfelelő hőmérsékletre. 

Az ujjak megalkotásánál hidrogél alapanyagokat használtak, ezek egy bizonyos hőmérséklet elérése után izzadni kezdenek. A szintetikus pórusokból 30 Celsius-fok fölött víz jön ki, mindez az egész robotkezet lehűti. 

Ha lesz lihegő robotkutya is a jövőben, akkor már tényleg mindent láttunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.