Hirdetés

Jedik, rohamosztagosok és cikázó acélgolyók a PC World júniusi ajándék játékában|

Magyar fejlesztésű flipperjáték repíti a PC World olvasóit a messzi-messzi galaxisba.

Hirdetés

Noha a flipperek gyökerei egészen a 18. századig nyúlnak vissza, az első olyan szerkezet, amely mozgatható karokat kapott, az 1947-ben debütált Humpty Dumpty volt a Gottlieb vállalattól. Harry Mabs találmányának köszönhetően sokkal hosszabb ideig játékban lehetett tartani a golyót, ami persze igényelt némi ügyességet is, de pont ez tette minden korábbinál népszerűbbé a játéktermeket viharos sebességgel meghódító elektromechanikus játékgépeket. Az 1970-es és 1980-as évek fordulóján aztán berobbantak a videojátékok, a Space Invaders, az Asteroids, a Pac-Man és a Galaga sikeresen a háttérbe szorították a flippereket, ám nem szívták el előlük teljesen a levegőt, különben aligha tehetnénk most tanúi reneszánszuknak.

Túlélésüket annak is köszönhették, hogy a videojáték-fejlesztők hamar felismerték az új médium, valamint a csilingelő, villogó asztalokon ide-oda pattogó acélgolyók kompatibilitását. A legkorábbi próbálkozások még egyetlen megbonthatatlan egységként kezelték a hardvert és a szoftvert, értsd: az égadta világon semmi más nem futott a Chicago Coin TV Pingame-jén (1973), az Atari Pin Pongján (1974), vagy a Namco Gee Bee-jén (1978). A következő szintlépésre 1980-ban került sor, amikor megjelent Atari 2600-ra a Video Pinball, egy évvel később pedig Apple II-re a Raster Blaster.

Hirdetés

Az azóta eltelt négy évtizedben a cikázó fémgolyók minden létező platformra eljutottak a PC-től a konzolokon át a mobiltelefonokig, a 2D-s megjelenítést idővel felváltotta a 3D-s, sőt már a virtuális valóság territóriuma sem ismeretlen a flipperek előtt. Akárcsak a többi műfaj, ez is kitermelte a maga klasszikusait, olyan emlékezetes darabokat, mint a Devil's Crush, a Revenge of the 'Gator, a Pinball Dreams, az Odama, vagy épp a Sonic Spinball. És persze semmiképp sem feledkezhetünk meg a Microsoft operációs rendszereinek (a Windows 95-től a Windows XP-ig) szériatartozékáról, a 3D Pinball - Space Cadetről. Jómagam megszámlálhatatlanul sok órát pakoltam bele, többet, mint a Pasziánszba és az Aknakeresőbe együtt, vagyis többet, mint amennyit valaha is be mernék vallani.

A golyók ura

A kétezres évek végén a budapesti Zen Studios ült fel a flipperjátékok trónjára az epizódról epizódra látványosan javuló Pinball FX sorozatának hála, amelynek jelenlegi csúcspontja, a Pinball FX3 igencsak magasra helyezte a lécet a már javában készülő utód, a korai hozzáférésben elérhető, új generációs Pinball FX előtt. Az imént említett, ingyenesen telepíthető harmadik részt kell felraknotok a gépetekre ahhoz, hogy utána kiélvezhessétek a Star Wars Pinball tartalmi csomagot.

Maga a Pinball FX3 tulajdonképpen egy keret, amely nem kevesebb, mint 100, gondosan kidolgozott flipperasztalt foglal magába, ám ezek közül csupán kettőn hajszolhatjuk a dicsőséget a ponttáblán, az összes többit DLC formájában vásárolhatjuk meg. De hogy még véletlenül se vegyünk zsákbamacskát, a Zen Studios gondoskodott róla, hogy mindet kipróbálhassuk a fizetős asztalok közül, és míg a tesztkörök időtartamát 90 másodpercben limitálta, az alkalmak számát egyáltalán nem korlátozta.

Az ingyenes asztalok egyike a Williams vállalat legendás 1992-es Fish Tales-ének digitális mása, amely a legapróbb részletekig megegyezik az eredetivel, leszámítva a szépen animált horgászt. A másik pedig a Zen fejlesztőinek fejéből kipattant, misztikus hangulatú Sorcerer's Lair. Utóbbi kialakításánál fogva tökéletesen alkalmas arra, hogy a golyóbűvöléssel csak most ismerkedő laikusok rutint szerezzenek. Pláne akkor, ha nem mindjárt az online megmérettetéseket takaró Matchup játékmódnak esnek neki, hanem inkább a 60 perces gyakorlást választják.

Űrgolyók

A tőlünk ajándékba kapott, 10 euró értékű Star Wars Pinball tartalmi csomag három asztalt old fel. A Star Wars: Episode V The Empire Strikes Back nemcsak felvonultatja a klasszikus trilógia közbülső epizódjának főbb karaktereit (Luke Skywalkert, Han Solót, Chewbaccát, Leia hercegnőt, Lando Calrissiant, R2-D2-t, C-3PO-t, na meg persze Palpatine császárt és Darth Vadert), hanem a történet legfontosabb állomásain is végigkíséri a játékost, amennyiben ügyesen terelgeti a fizika törvényeinek engedelmeskedő acélgolyót.

A klónok háborúja animációs sorozatból táplálkozó The Clone Wars a Sith orgyilkosok elől menekülő ifjú Anakin Skywalker és Ahsoka Tano küzdelmeit eleveníti fel. A két karakter most aktuálisabb, mint valaha, hiszen Ahsoka nemrég felbukkant a Disney+-ra készült A Mandalóri második évadában, sőt hamarosan a saját sorozatának lesz a főszereplője, míg Anakin immáron Darth Vaderként kísérti Obi-Wan Kenobi gondolatait a Jedi mesterről szóló sorozatban.

Boba Fettnek szentelte a Zen Studios a harmadik asztalt, a hírhedt fejvadász - aki nem mellesleg ugyancsak A Mandalóri második szezonjában tért vissza, majd kapott saját sorozatot - Darth Vader és Jabba, a Hutt megbízásait teljesíti a Star Wars licencet maximálisan kiaknázó külsőségek közepette. Tehát a vizuális elemektől a hangeffekteken át a zenékig minden olyan, ahogy a rajongók elvárnák.

Nincs szükség asztrodroidra

Mivel a Pinball FX3 2017-ben jelent meg, operációs rendszerek és hardverek tekintetében támasztott elvárásai az öt évvel ezelőtti sztenderdeket tükrözik. Magyarán nem szeppen meg akkor sem, ha még mindig Windows 7 van a gépünkön (Szeretünk veszélyesen élni, ugye?), processzorból beéri egy 1,6 GHz-es Dual Core megoldással, amihez 4 GB RAM dukál, meg egy Nvidia GTS 450-es. Ami pedig a tárhelyet illeti, nem árt legalább 8 GB-ot szabadon hagyni neki.

A Pinball FX3 - Star Wars Pinball ajándékba jár a június 3-án megjelenő 2022/06-os PC World magazin mellé, amit előfizetőként már két nappal korábban kézbe vehetsz, ha a posta is úgy akarja. A játék mellett más értékes szoftvereket is bezsebelhetsz új lapszámunkkal, szóval megéri lecsapni rá.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.