Hirdetés

Jeff Bezos szuperjachtja miatt kell szétszedni egy történelmi hidat Hollandiában



|

A milliárdosnak építik a világ legnagyobb vitorlásjachtját.

Hirdetés

A globális felmelegedés témájának előtérbe kerülésével egyre több kritika éri a milliárdosok pazarló életmódját, amit sokak szerint az óriási luxuscirkálók, az úgynevezett szuperjachtok testesítenek meg leginkább. Ezek a 40-180 méter hosszú monstrumok minden földi jóval felszerelve, a legpompásabb hoteleket is megszégyenítő kényelmet nyújtva szelik a vizeket, s gyakran egy külön jacht cipeli utánuk az olyan "kellékeket", mint a helikopterek vagy a kisebb vitorlások.

Az Amazon-alapító Jeff Bezos, a világ jelenlegi harmadik leggazdagabb embere épp egy ilyet építtet magának Rotterdamban, ahol most felkavarta a kedélyeket, hogy a megrendelés teljesítéséhez szét kell bontani a város történelmi acélhídját, az 1927-ben épült De Hefet.

Hirdetés

Bezos 127 méter hosszú vitorlásjachtja ugyanis egyszerűen nem fér át a 40 méter magas szerkezet alatt (összehasonlításként: a híres-hírhedt Titanic az aljától a kémények tetejéig 53 méter magas volt), az építésért felelős Ocaeanco telephelyétől pedig nem vezet más út a tengerhez.

Az indulatokat fokozza, hogy a De Hef híd csak néhány éve, 2014 és 2017 között esett át egy nagyobb felújításon, melyet követően azt ígérték a helyieknek, hogy többé nem fogják szétbontani. A városvezetés most azzal védi a projektet, hogy a Bezos-jacht megépítése munkahelyeket teremt, az Európa legforgalmasabb kikötőjének helyt adó Rotterdam gazdaságában pedig egyébként is fontos szerepet játszik a hajógyártás.

Ezzel az óriással szeli majd a habokat a milliárdos. Fotó: Boat International

Magáról a jachtról tudjuk, hogy a munkálatok alatt Oceanco Y721 néven fut, s ha elkészül, nem csak egyike lesz a világ 4, 100 méternél hosszabb jachtjának, de egyben ez lesz a világ leghosszabb vitorlásjachtja is. Ebbe az alkategóriába azok a hajók tartoznak, melyeken a motor mellett vitorlák is gondoskodnak a haladásról. A találgatások szerint 40 fős legénység szolgálhat a fedélzeten, akik legfeljebb 18, tejben-vajban fürösztött vendég kegyeit lesik majd. Az X721-hez állítólag egy 75 méteres kísérőjacht is készül, amit egy külön cég, a Damen Jachting épít.

Jeff Bezos egyébként sosem erősítette meg, hogy az X721 neki készül, de a Bloombergnek tavaly sikerült összekötnie vele. A világ jelenlegi legnagyobb szuperjachtja a 180 méteres Azzam, amit az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Khalifa bin Zayed Al Nahyan sejk birtokol.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.