Hirdetés

Jelentős mennyiségű vízre bukkantak a Mars Grand Canyonjában



|

Csobbanni azért nem lehet benne, de így is fontos mérföldkő az ESA és a Roszkozmosz felfedezése.

Hirdetés

A korábbi kutatások bizonyították, hogy a Marson található víz leginkább a sarki régiók környékén összpontosul, az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz Roszkozmosz közös programja azonban most felfedezte, hogy az egyenlítőhöz közeli Valles Marineris kanyonban is jelentős vízkészletek rejtőzhetnek.

A "Mars Grand Canyonjának" is hívott, ám a földi megfelelőjénél jóval nagyobb (4000 km hosszú és akár 7 km mély) területet az ExoMars Trace Gas Orbiter űrszonda segítségével elemezték, melynek 2018 májusa és 2021 februárja között rögzített adatai alapján sikerült kiszúrni egy hidrogénben gazdag régiót. 

Hirdetés

A bolygó körül keringő szonda FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector) nevű eszköze akár egy méter mélységben is képes elemezni a Mars talajának összetételét, és észlelni azokat az "oázisokat", amik láthatatlanok maradtak a korábbi technológiák számára.  

"A FREND felfedezett egy szokatlanul nagy mennyiségű hidrogént tartalmazó területet a hatalmas Valles Marineris kanyonrendszerben: feltételezve, hogy a hidrogén, amit látunk, vízmolekulákban található, úgy tűnik, hogy a régió felszínközeli anyagának 40%-a víz lehet."

- idézi az ESA közleménye Igor Mitrofanovot, a FREND vezető kutatóját. A kutatók úgy gondolják, hogy a kanyon különleges, további vizsgálatot igénylő körülményei gondoskodhattak a víz megmaradásáról.

Az ExoMars Trace Gas Orbiter szondát 2016 márciusában indították útjára, és eredetileg egy marsi leszállóegység is tartozott hozzá, ám a Giovanni Schiaparelli olasz csillagászról elnevezett modul az egyik érzékelő hibája miatt túl korán nyitotta ki az ejtőernyőjét, s végül a felszínbe csapódott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.