Hirdetés

Jelentős MI-fejlesztéseket jelentett be a Google, sokat fejlődik a Bard chatbot



|

A Google I/O során természetesen az MI is szóba került, a cég nem óvatoskodik.

Hirdetés

A mai nap folyamán tartotta nagy éves konferenciáját a Google, melynek keretében számos termékéről szót ejtett, kézzel foghatóakról és virtuálisakról egyaránt. Az eseményen szerephez jutott a PaLM 2 nyelvi modell is, valamint az ezzel működő Bard chatbot, amely a ChatGPT méltó vetélytársa kíván lenni.

A PaLM 2-t már 25 különböző Google-szolgáltatás használja, és elődjéhez képest logikusabban "gondolkodik", valamint több mint 100 nyelven képezték. Megért például közmondásokat is, képes nyelvet tanítani, elmagyarázni, mi egy mondás szó szerinti és valódi jelentése. Négyféle változatban működik (Gecko, Otter, Bison, Unicorn), és ezek mindegyike más méretű, más célra használható hatékonyan. A kisebbek akár mobilon is gyorsan működnek, netkapcsolat nélkül, biztonságosabb módon, de nem tudnak annyit, mint a nagyobbak.

Hirdetés

A nyelvi modellből létezik olyan változat is, ami orvosi adatokból tanult (Med-PaLM 2), és olyan is, aminek a kiberbiztonság a szakterülete. A PaLM 2 hajtja a Bardot, de használják a táblázatkezelő, prezentációkészítő és dokumentumszerkesztő alkalmazások is.

Ugyan a Bard még mindig messze áll a tökéletestől, és erre a Google is felhívja a felhasználók figyelmét, angol nyelven már 180 országban elérhető, várólista nélkül. A cég szerint a programozással kapcsolatos feladatokban sokkal ügyesebb, mint volt, már elérhető a sötét módja, illetve exportálhatjuk is gombnyomásra a leírt kódokat. Képes képeket elemezni és válaszként visszaadni, mutat látnivalókat egy-egy adott városban, sőt, szöveg helyett képet is megadhatunk neki, amin felismer formákat, alakokat, akár kutyák fajtáját is. Idővel beépítik majd az Adobe Firefly képgenerátort is, hogy versenybe szállhassanak a DALL-E-vel működő Binggel.

Nem meglepő módon a Google keresőbe is integrálnak MI-vezérelt funkciókat, mely így képes lesz keresésekre szöveges összefoglalókkal válaszolni. Ezt eleinte korlátozottan, az Egyesült Államokban tesztelik a Search Labsen keresztül, de most még nagyon kezdetleges, politikai, egészségügyi és pénzügyi kérdésekre inkább nem válaszol - nem akar félrevezető választ adni teljes magabiztossággal, ahogy azt más MI-k teszik.

Érdekes még a "Help me write." funkció, amit a Gmailbe integrálnak, és segít levelet írni - megadjuk, mit szeretnénk üzenni, és a rendszer teljes szöveggé formálja, természetesen úgy, hogy szerkeszthessük is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.