Hirdetés

Joe Biden összefogást sürget a nagy techcégek megregulázására



|

Az Egyesült Államok elnökét komolyan aggasztják a techipar óriásainak adatgyűjtési praktikái és a valódi verseny hiánya.

Hirdetés

Az Egyesült Államok alkotmányában foglalt előírás alapján a regnáló elnök minden év elején beszámol a Kongresszusnak az ország ügyeinek állásáról, a State of the Union Address néven futó beszéd idei felvonásának pedig aligha örültek a nagy technológiai cégek központjaiban.

A 2021-ben hivatalba lépett Joe Biden ugyanis egyebek mellett arra használta fel az alkalmat, hogy kvázi hadat üzenjen a Big Technek nevezett szektornak, széles körű politikai összefogást sürgetve a legnagyobb szereplők megregulázására.

Hirdetés

Bident leginkább az olyan kérdések aggasztják, mint az adatgyűjtés, a fiatalkorúakat célzó reklámkampányok és a tech ipar óriásainak versenyellenes üzleti gyakorlatai. Az utóbbi kapcsán az elnök úgy fogalmazott, hogy a verseny nélküli kapitalizmus nem kapitalizmus, hanem kizsákmányolás.

"Itt az ideje, hogy kétpárti törvényt fogadjunk el, hogy megállítsuk a Big Tech-et a gyerekek és tinédzserek személyes adatainak gyűjtésében, betiltsuk a gyerekeknek szóló célzott reklámokat és szigorúbb korlátokat szabjunk azokra a személyes adatokra, amelyeket ezek a vállalatok mindannyiunkról gyűjtenek"

- mondta az elnök az évértékelőn. Hogy pontosan miként szeretné ezt elérni, arra a State of the Unionon nem tért ki, egy januári cikkében viszont bepillantást engedett az elképzeléseibe. A The Washington Post hasábjain megjelent írás alapján Biden szeretné összefogni a republikánusokat és a demokratákat egy szövetségi adatvédelmi törvény megalkotásáért, amely többek közt szigorúan szabályozná a tartózkodási helyre, az egészségügyi információkra és a biometrikus azonosításra vonatkozó adatgyűjtést.

Ami pedig a versenyt illeti, az USA első embere itt is új, szigorúbb kereteket állítana fel, amelyek megakadályoznák a Big Tech tőkeerős gigászait abban, hogy csírájában fojtsák el a konkurenciájukat. A kérdés, hogy a mélyen megosztott ország élén álló Bidennek vajon van-e esélye elérni mindezt, hiszen már vészesen közeleg a 2024-ben esedékes elnökválasztás, ami általában nem szokott kedvezni a táborokon átívelő összefogási hajlandóságnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.