Hirdetés

Jogi akadályokba ütközött az Nvidia új GPU-inak elnevezése



|

Már foglalt volt a név, amit a zöldek kinéztek maguknak, a jelenlegi tulajdonos pedig nem adja könnyen a beleegyezését.

Hirdetés

Az 1992-ben elhunyt Grace Hoppert a számítástechnika legnagyobb koponyái között tartják számon, hiszen olyan projektekben vett részt, mint az UNIVAC, az első teljesen elektromos számítógép és a COBOL, az egyik első modern programozási nyelv megalkotása, illetve neki tulajdonítják a "debugging", mint hibamentesítés kifejezés elterjesztését is.

Ezért döntöttek úgy az Nvidiánál, hogy Hoppernek nevezik el az adatközpontokba és szuperszámítógépekbe szánt új GPU mikroarchitektúrájukat, ám a dolgok jelen állása szerint ez nem megy olyan könnyen, mint ahogy azt a zöldek szeretnék.

Hirdetés

A "Hopper" elnevezést ugyanis már levédette a Dish Network nevű televíziós szolgáltató vállalat, akik a Hopper set-top boxukat hívják így. Habár az Nvidia alapvetően más műfajban utazik, a 2019 végén benyújtott védjegyeztetési kérelem egy ponton megemlíti a telekommunikációt is, ami már elég ahhoz, hogy összeütközésbe kerüljön a Dish Network meglévő védjegyével.

Grace Hopper az UNIVAC számítógéppel 1960 körül. Forrás: Wikipedia

A Dish ezért tavaly áprilisban megtámadta az Nvidia beadványát, a felek pedig eddig már ötször kérték a jogi procedúra felfüggesztését, hogy tárgyalásos úton jussanak egyezségre. A legutóbbi szünet jelenleg is tart, ám február 22-én hatályát veszti, a várakozások szerint pedig az Nvidia a márciusi GTC 2022-n fogja leleplezni az új GPU-kat, vagyis már nem sok idő van a megegyezésre.

Ezek fényében még egyáltalán nem biztos, hogy a vállalati szektornak szánt erőforrások végül tényleg Grace Hopper nevét viselik majd. A játékosokat célzó, vagyis a GeForce RTX 40-es szériát meghajtó Lovelace GPU-k esetében viszont nincs ilyen veszély, így Ada Lovelace brit matematikus-írónő neve már biztosan bekerül az Nvidia-mikroarchitektúrák sorába.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.