Hirdetés

Jöhet a Windows az M1-es Macekre?



|

Eddig a Microsoft és a Qualcomm exkluzív szerződése akadályozhatta a dolgot, ám hamarosan véget érhet a szoros partnerség.

Hirdetés

A kezdeti kételyek ellenére az Apple tavaly bemutatott M1-es ARM-chipjei nem szenvednek komoly szoftverhiányban, hiszen egyre több program támogatja a cupertinóiak saját fejlesztésű erőforrásait.

Az egyik nagy hiányzó azonban továbbra is a Windows, amit a natív megoldást lehetővé tevő Boot Camp hiányában jelenleg csak virtuális gépeken lehet futtatni. Egy friss pletyka szerint viszont jó esély van rá, hogy ez előbb-utóbb változni fog.

Hirdetés

Az XDA Developers meg nem nevezett belsős forrása ugyanis arról számolt be, hogy lejáróban van a Microsoft és a Qualcomm között fennálló exkluzív szerződés, ami eddig megakadályozta, hogy más gyártók ARM-chipjein is futhasson a Windows. Az értesülés egybecseng a MediaTek múlt heti bejelentésével, mely szerint már a tajvani cég is dolgozik a saját, Windowshoz szánt ARM-erőforrásán.

Így pedig adja magát a következtetés, hogy a Qualcomm-exkluzivitás lejártával az Apple M1, M1 Pro és M1 Max chipek is szóba jöhetnek a Windows natív futtatására. Az XDA forrása ugyanakkor nem tudja, vagy nem közölte, hogy mikor veszti érvényét a Microsoft és a Qualcomm szerződése.

A két cég szoros partnersége egyébként annak köszönhető, hogy a Qualcomm aktívan segédkezett a 2016-ban bemutatott Windows on ARM platform kifejlesztésében

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.