Hirdetés

John Carmack elégedetlen, végleg otthagyja a Metát



|

A Doom és a Quake megalkotója a továbbiakban nem vesz részt Mark Zuckerberg VR-álmának megvalósításában.

Hirdetés

John Carmack a játéktörténelem egyik legismertebb figurája, aki az id Software társalapítójaként olyan, technológiai mérföldköveket jelentő címek megalkotásából vette ki a részét, mint a Commander Keen, a Wolfenstein 3D, a Doom és a Quake. Az utóbbi éveket azonban már nem a játékokkal töltötte, 2013 nyarától ugyanis teljes munkaidőben az Oculus VR technológiai vezetőjeként dolgozott, és azt követően is kitartott a cég mellett, hogy 2014-ben az akkor még Facebook, Inc. néven futó Meta felvásárolta azt.

Idővel viszont többször is felszínre bukkant, hogy Carmack elégedetlen a Mark Zuckerberg diktálta iránnyal, így 2019-ben egy kötetlenebb, külsős tanácsadói szerepre váltott. A fejlesztő ezt követően is gyakran fogalmazott meg kritikát a Meta metaverzumos  tervei kapcsán, tavaly például alapvetően elhibázottnak nevezve a megvalósítást, most pedig a teljes szakításra is sor került.

Hirdetés

Egy kiszivárgott belsős közlemény alapján elsőként a sajtó szellőztette meg, hogy Carmack teljesen szakított a Metával, majd maga a fejlesztő is nyilvánosságra hozta a hivatkozott levelet a Facebook-oldalán. Ebben Carmack többek között arról ír, hogy az Oculus Quest 2-vel egészen közel kerültek a megfelelő termék létrehozásához, szerinte azonban a jelenlegi formájában csak feleolyan hatékonyan működik a cég, mint amivel ő elégedett lenne.  

"Ez egy küzdelem volt számomra. Itt a legmagasabb szinteken van hangom, ezért úgy érzem, képesnek kellene lennem arra, hogy mozgassam a dolgokat, de nyilvánvalóan nem vagyok elég meggyőző. Az általam kifogásolt dolgok jó része ugyan végül az én irányomba fordult, miután eltelt egy-két év, és a bizonyítékok felhalmozódnak, de soha nem voltam képes elfojtani az ostoba dolgokat, mielőtt kárt okoztak volna, vagy meghatározni egy irányt, és elérni, hogy egy csapat valóban ragaszkodjon hozzá. Úgy gondolom, hogy a befolyásom a peremeken ugyan pozitív volt, de soha nem voltam elsődleges mozgatórugó."

- írta Carmack, aki arra is kitért, hogy az Oculus felvásárlását követően nem volt kedve áttelepülni a Facebook Menlo Parkban található központjába, és csatákba bocsátkozni a vezetőséggel,  mert lefoglalta a programozás, és egyébként sem hiszi, hogy sikerrel járt volna. A legendás fejlesztő a továbbiakban teljes erőbedobással a saját cége, a nyáron elindított Keen Technologies útját fogja egyengetni, amely az emberi feladatok ellátására alkalmas mesterséges intelligenciás fejlesztésekre (Artifical general intelligence, AGI) koncentrál.

Ami pedig a Metát illeti, Carmack távozása előtt is egyértelmű volt, hogy súlyos gondok vannak a vállalatnál: a metaverzum kiépítéséért felelős Reality Labs az idén már több mint 10 milliárd dollárnyi veszteséget termelt, amit egy 11 ezer embert érintő leépítéssel igyekeztek ellensúlyozni. Mark Zuckerbergnek ugyanakkor esze ágában sincs elrántani a kormányt, mivel egy interjúban kijelentette, hogy töretlenül hisz a virtuális valóságra épülő közösségi média jövőjében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.