Hirdetés

Jön a dinamikus képfrissítés, a Windows 11 a laptopok üzemidén is javíthat



|

Gamer laptopod van, de nem csak játszol rajta? A Microsoft segít, hogy tovább bírd egy töltéssel.

Hirdetés

Mióta a csúcskategóriás mobilokba bekerültek a magasabb képfrissítésű, 120 Hz-es kijelzők, a gyártók azóta kínálnak megoldást a dinamikusan változó képfrissítésre. Olyan eszközöknél, mint a Samsung Galaxy Tab vagy az iPad Pro bevett gyakorlat, hogy statikus képek, egyszerűbb alkalmazások megjelenítésekor nem terhelik feleslegesen az akkumulátort azzal, hogy másodpercenként 120-szor frissítik a panelt.

Laptopoknál viszont eddig ilyen nem volt, csak manuálisan kattinthattuk át a videokártya beállításai közt a dolgot, de valószínűleg egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányan vesződtek ezzel valaha.

Hirdetés

Szerencsére a Microsoftnál is felismerték az operációs rendszer ezen hiányosságát, és bár nem verték nagy dobra, a Windows 11-gyel orvosolják is. A Dynamic Refresh Rate (DRR) automatikusan, észrevétlenül képes visszavenni a képfrissítést, ha egyszerű alkalmazásokat használunk, és mivel egyre több gamer laptop érkezik nemcsak 144, hanem akár 240 vagy 300 Hz-es képfrissítéssel, ez bizony sokat jelenthet üzemidő tekintetében.  Ehhez egyébként még csak alkalmazást sem kell váltanunk: ha például leragadunk egy cikknél egy híroldalon, a rendszer 60 Hz-re állítja a panelt, de amint elkezdünk görgetni, újra felemeli a képfrissítést, hogy az animációk simábbak legyenek.

Az akkumulátorunk pedig nagyon hálás lesz az újításért, ennek bevezetéséhez azonban szükség lesz arra, hogy az alkalmazások támogassák a funkciót, a gépünkre pedig telepítve legyen a WDDM 3.0-s grafikus driver.

Első körben nyilván a Microsoft saját alkalmazásai kapják meg az újítást, érdekesség azonban, hogy a Surface családon belül egyelőre nincsenek magasabb képfrissítéssel dolgozó panellel szerelt notebookok. Bár aligha fog gamer gépet piacra dobni a cég, egy ilyen újítás után simán lehet, hogy a produktív munkához szánt laptopokba is megérkeznek majd a 144 Hz-es kijelzők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.