Hirdetés

Jönnek a reklámok videojátékokba és a streamingre, de jó ez nekünk?



|

Ha azt hitted, hogy a Netflix, a Microsoft vagy a Sony semmiképpen sem vezetne be reklámokkal támogatott szolgáltatást, akkor tévedtél. A videojáték-ipar számos változáson ment keresztül az elmúlt években, ami a befektetőknek jót tett, a játékosoknak már kevésbé.

Hirdetés

Sokkolta nemrég Reed Hastings, a Netflix társ-vezérigazgatója a streaming világot azzal, hogy bejelentette: cége várhatóan reklámokkal támogatott csomagot vezet be. Hastings a cég 2022 első negyedévi eredménybeszámolója során elismerte, hogy korábban hevesen ellenezte a Netflixen megjelenő hirdetéseket, de úgy tűnik, hogy a vállalat közelmúltbeli küzdelmei elég súlyosak voltak ahhoz, hogy meggondolja magát.

Természetesen senkit sem fognak arra kényszeríteni, hogy promóciókat nézzen. A vállalat új, olcsóbb szolgáltatási csomagja tartalmazza csak a reklámokat, aki a hirdetésmentes opciót választja, az többet fizet, aki pedig inkább alacsonyabb árat szeretne, annak reklámtűrőnek kell lennie. Ám a több jelentős változtatás nem tetszett a fogyasztóknak, nem csoda, hogy 200 ezer fővel kevesebb előfizetője lett a streamszolgáltatónak az idei első negyedévben, ami nagyban hozzájárult a rekordméretű, a piac történetének egyik legnagyobb bejelentett veszteségéhez, az 54 milliárd dolláros mínuszhoz április végén. De itt nincs vége a sornak.

Hirdetés

Készen állsz a játékokban elhelyezett óriásplakátokra vagy a reklámok megtekintéséért járó, játékon belüli jutalmakra? A Sony és a Microsoft szintén azt tervezik, hogy helyt adnak a hirdetéseknek a PlayStation és Xbox játékokban. A Microsoft jelenleg olyan adtechcégeket keres, amelyek képesek létrehozni a játékon belüli készleteket és hirdetési ügynökségekkel együttműködve elhelyezni azokat. Ezek a hirdetések a hírek szerint például digitálisan renderelt hirdetőtáblákként jelenhetnének meg egy autóversenyzős játékban. A redmondi óriás a hírek szerint azt tervezi, hogy a hirdetések az idei harmadik negyedévre belekerülnek a játékokba. A Sony 2022 végére indíthatja el a rendszerét, amely szintén a PlayStation-játékokon belül helyezne ki hirdetéseket, amiket egy privát piactéren keresztül értékesítenének.

A nagy költségvetésű, AAA játékok esetében, mint például a nemrég megjelent Elden Ring kalandjátékban, nem fogsz ilyeneket kapni. Legalábbis egyelőre nem. De megjelenhetnek az ingyenesen játszható játékokban, mint például a népszerű Fortnite vagy a Roblox.

Íme a PC World és GameStar szerkesztőinek véleménye a témáról: 

Erdős Márton, főszerkesztő, PC World

Tévéműsort már réges-régen nem nézek, a híreket az internetről szerzem be, filmet, sorozatot pedig streaming szolgáltatásokból fogyasztok - és a reklámok egyáltalán nem hiányoznak, sőt. Az unalmas perceket elütő mobiljátékokról a kötelező reklámok miatt szoktam le, viszont az általam gyakran látogatott online hírportálokon nem blokkolom a hirdetéseket. Az adatgyűjtést ellenben minden esetben minimálisra csökkentem. Az első számú videojáték-platform számomra a PC, és kitartok mellette; ez még mindig a legnyitottabb és legolcsóbb is egyben (már ami a játékok árait illeti).

Szabadidőm ritkán van arra, hogy jobban elmerüljek egy-egy játékban, ám ilyenkor elvárom, hogy teljes mértékben lekösse a figyelmemet, és ezt ne zavarják meg kéretlen reklámok.

Ezért hajlandó vagyok akár fizetni is, ami egyben a beletörődésemet is mutatja abba, hogy az óriási videojáték- és a streaming piacról egyszerűen lehetetlen kizárni a reklámszakmát. Ugyanakkor nagyon remélem, hogy a streaming és a játékipar szereplői nem engedik elkanászodni a reklámipar szereplőit, és mindig lesz olyan, észszerűen árazott opció, amellyel legálisan elkerülhetem a hirdetéseket.

Vörös Lóránd, szerkesztő, GameStar/PC World

Nyilvánvaló előnyei vannak a tévében látható, illetve online hirdetésekkel szemben a játékbeli reklámoknak és termékelhelyezéseknek, hiszen ezeket nem tudja az ember átugorni, és bizony az AdBlock sem segít. Mégsem tartok attól, hogy akár a Sony, akár a Microsoft kísértésbe esve látványosan túltolná a dolgot, mert egyik cégnek sem az a célja, hogy elidegenítse magától a játékosokat. Ráadásul kimondottan az ingyenesen játszható címekbe kerülnének termékmegjelenítések, ami egyrészt vállalható kompromisszum kellene hogy legyen a felhasználó részéről is, másfelől pedig kellő kreativitással megoldható, hogy az adott reklám már-már szervesen illeszkedjék a játékba.

Bár inkább tűnik kényszer szülte helyzetnek, semmint hóbortos kísérletnek, az, hogy a Netflix bevezet egy reklámokkal telepakolt, ám az eddigieknél olcsóbb csomagot, szintén nem ördögtől való elképzelés. Mi több, úgy vélem, hogy a szűkösebb költségvetésből gazdálkodó előfizetők körében meglehetősen népszerűvé válhat, amennyiben a piacvezető streaming platform eredményesen fel tud lépni a fiókmegosztás ellen.

Horváth Péter, B2C online lapigazgató, Project029 Magyarország

Sok éve próbálkozik a játékipar hirdetési felületek elhelyezésével a játékokban, és lássuk be, lehet ezt ízlésesebben is csinálni, mint az ingyenes mobiljátékokban ismert tolakodó és visszataszító megoldásokkal. A dinamikusan változó óriásplakátok, kivetítők, virtuális ATL-megoldások élethűvé tennének bármilyen "realisztikus" játékot a GTA-szerű világoktól kezdve a sportjátékokon át a szimulátorokig, de persze a metaverzum is tovább emelheti ezt az élményt, ha sikerül kreatív megoldásokkal megtölteni a virtuális teret.

A Netflix nem adja fel a reményt, hogy videojátékokkal is teret hódít, miközben szigorítani próbál a jelszómegosztás fronton, és kaszálja a sorozatait, de be kell látni: a piacvezető hálátlan szerepe a feltörekvőkkel körülvett hanyatlás. Ezen persze nem segít az sem, hogy a futószalagon gyártott produkciók nagy része silány, de ez nyilván szubjektív szempont, ami valós tény, az a fizetős közönség számadata. Az pedig egyelőre csökken, és a ránk köszönő gazdasági válság egészén biztosan tovább nehezíti majd ezt a helyzetet.

Hajdú Gábor, videós üzletág-vezető, GameStar/PC World

Sokan félreértelmezik a helyzetet, pedig az összes, most kijelölt (és még mindig eléggé kérdőjeles) irány világosnak tűnik. Videojátékok esetében masszív előzetesszűrés után kerülhetnek csak be reklámok, és kizárólag olyanok, amelyek nem zökkentik ki a játékost. Ráadásul mindez csak free-to-play, vagyis ingyenes címek esetében merült fel egyáltalán gondolat szintjén, a teljes árú játékokban nem kell reklámokra számítani - előbbiek esetében pedig azon lehet talán érdemes elgondolkodni, hogy a túlhúzott mikrotranzakciók jelentik a jó utat, vagy esetleg mondjuk egy autós játék városában egy olyan óriásplakát, amelyre fiktív reklám helyett egy valódi üdítőgyártó posztere kerül ki.

A Netflix esetében pedig fontos tisztázni, hogy nem a már meglévő előfizetési csomagokba pakolnak reklámokat, hanem egy új, minden eddiginél olcsóbb csomagot terveznek. A döntés tehát adott: ha kevesebbet akarunk fizetni, akkor megtehetjük, de cserébe néha reklámokat is kell néznünk. Ennél sokkal izgalmasabb lesz az, hogy hogyan tervezi végül a platform szankcionálni a profilmegosztásokat, vagyis azt, hogy több barát közösen használ egyetlen előfizetést.

Ha tetszett a cikk, akkor vedd meg a 2022/05-ös PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.