Hirdetés

Mégsem hallgatózik a mobilunkon a Facebook



|

Legalábbis egy átfogó kutatás szerint. Ettől persze még Zuckerberg simán lehet gyíkember, de egy fontos konteót azért elfelejthetünk.

Hirdetés

A Facebook irányít és megfigyel, Mark Zuckerberg egy ufó, és persze a titkos háttérhatalom egyik szereplője. Ezekhez hasonló összesküvés-elméletek folyamatosan bukkannak elő, és persze azért a közösségi oldal meg is tesz mindent, hogy legyen alapja a gyanakvásnak (na jó, nem a gyíkemberesnek, de az adatkezelési botrány és társai által okozott felháborodásnak voltak valós okai). Az egyik ilyen hiedelem jó ideje az, hogy a Facebook figyeli a mobilok mikrofonjait, hogy a felhasználók beszédét és a háttérben hallható egyéb hangokat elemezve ismerjen meg mindenkit és küldjön célzott hirdetéseket.

Hirdetés

Épp ezért öt kutató elhatározta, hogy utánanéz ennek az elméletnek. A Northeastern University munkatársai, név szerint Elleen Pan, Jingjing Ren, Martina Lindorfer, Christo Wilson és David Choffnes ráadásul nem csak a Facebook appot vizsgálták meg, hanem több mint 17 000 olyan egyéb alkalmazást, amely összeköttetésben áll a Facebookkal és felhasználói információkat küld neki. Azt figyelték, hogy ezek az appok bármilyen formában figyelik-e a telefonok mikrofonját.

Lehet, hogy ezzel most elrontjuk pár konteóhívő mindennapjait, de a kutatás végeredménye az, hogy

semmilyen jelet nem találtak arra, hogy titkos lehallgatás vagy bármi ilyesmi történne a felhasználók tudta nélkül.

Oké, annyit tegyünk hozzá, hogy egyelőre csak Androidon kísérleteztek, de elég valószínűtlen, hogy csak iOS eszközökön kémkedne így a Facebook.

Azért volt olyan furcsaság, amit időközben felfedeztek: néhány app ugyanis képernyőmentéseket rögzített és küldött tovább harmadik feleknek. Ilyen volt például a GoPuff ételrendelő alkalmazás, amely a felhasználók telefonjának kijelzőjéről rögzített képeket és videókat továbbított az AppSee nevű elemzőcégnek. Ez önmagában nem tűnhet veszélyesnek, hiszen egy app készítőinek érdekében áll elemezni, mit és hogyan csinálnak a felhasználók az alkalmazásukkal. A zavaró inkább az, hogy a GoPuff felhasználói szerződésében egy szó sem esett erről a funkcióról (igaz, azóta kibővítették a szöveget).

Lényeg a lényeg: egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a Facebook titokban hallgatózna utánunk. Egy konteóval kevesebb. Felkészül a lapos Föld, a gyíkemberek és az Illuminati.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.