Hirdetés

Kamu navigációs appok vannak a Play Áruházban



|

Az ESET szakértője szerint több mint 15 szabályszegő navigációs alkalmazás van a Google alkalmazásboltjában, amelyek bár a Google Térkép API-t használják, azt megfűszerezik egy rakás reklámmal.

Hirdetés

A Google gőzerővel dolgozik azon, hogy eltakarítása a felhasználók útjából a kártékony, az akkuzabáló és a csaló appokat, de a jelek szerint a másik oldal gyorsabb és ügyesebb. A Play Áruházba újra és újra veszélyes, kártékony, jobb esetben haszontalan appok kerülnek fel. 

Hirdetés

Lukas Stefanko, az ESET biztonsági szakértője több mint 15 kamu navigációs appot talált a Play Áruházban, amelyek megszegik a Google szabályzatát. Teljes navigációs programként hirdetik ugyanis magukat, de valójában a Google Térkép API-t jelenítik meg, megfűszerezve egy tonna reklámmal. 

A gyanútlan felhasználókat ráadásul általános kulcs- és keresőszavakkal telerakott címekkel cserkészik be. Ezek mind "kölcsönveszik" a Google Térkép alapját, a gyanú szerint a Google engedélye nélkül. A cél pedig az, hogy ezen reklámokat jelenítsenek meg az appok, és így könnyű bevételt generáljanak a fejlesztőknek. 

A Google valamiért eddig nem tett az ilyen appok ellen semmit - ez egyébként az óriásnak is rossz, hiszen így felhasználókat veszít a Google Térkép, a klónok pedig borzalmas használati élményt garantálnak. Az érintett appokat ráadásul több milliószor telepítették már, és nem is sejteni, hogy mennyi hasonló lapul még a Play Áruházban. Kártevőről nincs szó, de a szakértők szerint minél hamarabb el kellene tüntetni az ilyen haszontalan, rossz és pénzhajhász appokat. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.