Hirdetés

Káprázatos felvételek készültek az űrben a teljes napfogyatkozásról



|

Nemcsak a Földről, a világűrből is fényképezték a ritka jelenséget.

Hirdetés

Magyarországon utoljára 1999. augusztusában csodálhattuk meg a Napot tökéletesen kitakaró Hold árnyékának végighaladását az országon, és 2081. szeptemberéig kell várni a következő együttállásra. Idén az Atlanti-óceán túlsó felén élők voltak abban a szerencsés helyzetben, hogy megtapasztalhatták ezt a páratlan természeti jelenséget.

Kanada, USA és Mexikó bizonyos részein haladt végig a tünemény, és bár egy általános iskolás is tudja, hogy veszélyes a napfogyatkozást védőszemüveg nélkül nézni, ahogy borítékolható volt, sokan mégis megpróbálták, legalábbis a Google keresések erről tanúskodnak. Ennél még elkeserítőbb a különféle konteókra hajlamos, szélsőséges reakciók, mint ez a tragikus történet. Szerencsére nem csak ezek maradnak meg mementónak  e különleges jelenség kapcsán.

Hirdetés

Aki földrajzi helyzeténél fogva nem tudta a jelenséget közvetlen közelről megtekinteni, annak kiváló felvételek állnak internet-szerte a rendelkezésére, hogy pótolja az élményt. A technológiának köszönhetően ezek a képek már nem csak a Földön készülhettek el, hanem számos műholdról is, melyek bolygónk közelében keringnek.

A NASA GOES-16 nevű meteorológiai műholdja körülbelül 36 ezer kilométeres magasságból készített fotókat, amelyekből egy komplett videót állított össze az Európai Űrügynökség (ESA). Az eszköz nagyjából 9 órán keresztül tudott felvételeket készíteni több pozícióból is.

Az amerikai űrügynökségnek egy másik műholdja, a DSCOVR is jó szögből tudta elcsípni a szemet kápráztató jelenséget.

A SpaceX műholdja is készített fényképeket, de nem volt túl szerencsés a pozíciója, így azok nem sikerültek olyan jól.

A műholdakon kívül volt még egy "fotóriportere" a NASA-nak. A T38-as sugárhajtású repülőgép 11 900 méteres magasságban készített egy rövid videót a napfogyatkozásról, amit az Instagramra töltött fel az ügynökség. Mivel a gép mozgásban volt a felvétel készítésének időpontjában így a szokásos 3 perc helyett 6 és fél percig követhette a történést.

Egy szintén sugárhajtású Concorde fedélzetén tartózkodók még 1973-ban 74 percen keresztül követhették az égi csodát, amivel a mai napig tartják ezt a furcsa rekordot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.