Hirdetés

Karanténba vonultak az űrhajósok, akik először repülnek SpaceX űrhajóval



|

Két űrhajóst küldenek majd fel a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX Crew Dragon segítségével, amelyet ezzel egyszerre rendszeres használatra is hitelesít majd a NASA.

Hirdetés

A NASA nagyon szeretne már ismét amerikai földről űrhajósokat küldeni a világűrbe, ezt a célt pedig hamarosan eléri, hiszen a SpaceX és a Boeing egyaránt űrjárműveket épít, amelyek biztonságban juttatják el az űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra. A SpaceX gyorsabbnak bizonyult, azonban csak akkor lesz sikeres, ha a kilövés és az utazás is az. A tervezett indulás május 27-én esedékes, Robert Behnken és Douglas Hurley űrhajósok pedig most a repülés előtti karanténba vonultak az egészségük érdekében. 

Hirdetés

A két hetes izolációnak semmi köze a koronavírushoz, jelen esetben rutinintézkedésről van szó, hogy az űrhajósok ne legyenek betegek vagy ne vigyenek magukkal valamilyen kórságot. A látogatókat persze eleve nézi a NASA, nehogy a kilövési helyszínre koronavírusos emberek menjenek, vagy űrhajósok közelébe kerüljenek. Utóbbiakon munkavégzés előtt két tesztet is végeznek. 

A NASA már nagyon szeretne saját feltételek mellett űrhajósokat felküldeni, eddig ugyanis az Orosz Szövetségi Űrügynökség segítségével tudta csak ezt megtenni. Ha a SpaceX Crew Dragon demója hibamentes lesz, a NASA rendszeres használatra hitelesíti azt. Behnken és Hurley pedig az első amerikai űrhajósok lesznek amerikai űrhajóból, amerikai földről indulva, a 2011-es űrsiklóprogram leállítása óta. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.