Hirdetés

Kártevőt rejtett a Squid Game háttérképekkel csábító androidos alkalmazás



|

Rengetegen igyekeznek pénzt csinálni a Netflix népszerű sorozatából.

Hirdetés

A jelek szerint minden őszre jut valamilyen netflixes őrület: tavaly a fél világ sakklázban égett A vezércsel hatására, most pedig egy koreai széria, a magyarul Nyerd meg az életed címen futó Squid Game döntögeti a rekordokat a streaming platformon.

A véres túlélőjáték elsöprő népszerűsége  kitermelt egy rakás androidos alkalmazást is, ám ahogy az ilyenkor lenni szokott, erősen ajánlott vigyázni velük.

Hirdetés

Az ESET-nél dolgozó kártevőkutató, Lukas Stefanko több mint 200, Nyerd meg az életed-témájú appot talált a Play Áruházban, melyek legnépszerűbbikét több mint 1 millióan töltötték le 10 nap alatt, pedig még csak nem is jó játék.

A probléma azonban nem ezzel volt, hanem egy másik alkalmazással, amit elsőként a ReBensk nevű elemző fedezett fel, majd Stefanko is megvizsgálta. Az app Squid Game háttérképekkel csábította a felhasználókat, titokban viszont a Joker kártevőt rejtette, amely a tudtuk nélkül méregdrága SMS-szolgáltatásokra regisztrálta a felhasználókat.

A Google ugyan végül eltávolította az alkalmazást, de csak miután már ötezren letöltötték. A Joker egyébként jól ismert malware-nek számít, a CSIS Security Group elemzőcég munkatársa 2019-ben például 24 androidos appban fedezte fel, melyek összesen 472 ezer letöltéssel bírtak, tavaly pedig 64 új variánsáról számolt be egy másik elemzés.

Fontos leszögezni, hogy a Nyerd meg az életednek nincs semmiféle hivatalos alkalmazása, így aki igazán biztosra akar menni, az inkább kerülje a rajongói appok telepítését.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.