Hirdetés

Baj van a zöldeknél, gyengébben teljesít idén az NVIDIA



|

A gyártó bejelentette, hogy 500 millió dollárral alacsonyabb árbevételre számít 2019-ben, mint eddig - a tőzsde pedig ismét durván odacsapott válaszul.

Hirdetés

Megállíthatatlanul zuhant az utóbbi hónapokban az NVIDIA tőzsdei árfolyama. Október és december között a cég a piaci értékének gyakorlatilag a felét veszítette el. Október 1-jén még 289,36 dollárt értek a részvények, december 14-én már 149-et sem. Amíg a tech-sajtóban úgy tűnik, a gyártó töretlenül halad előre az új fejlesztésekkel és eszközökkel, a háttérben nem egészen rózsás a helyzet.

Hirdetés

A decemberi tőzsdei bedőlés idején az NVIDIA a készletproblémákra hivatkozott, illetve addigra derült ki az is, hogy az új GeForce RTX kártyák fogadtatása sem valami jó, ami szintén nem ébresztett túl nagy bizalmat a befektetőkben. Most pedig úgy tűnik, szintén nem lesznek túl boldogok azok, akik a pénzüket a zöld gyártóra tették.

Az óriáscég ugyanis most egyrészt a főleg Kínában, de a világ más területein is romló makrogazdasági feltételekre hivatkozva meglengette a következő figyelmeztető zászlót. A kereslet megint visszaesőben van a gamereknek szánt GPU-k iránt, most azonban már az adatközpontokat kiszolgáló részleggel is baj van, a legfrissebb számok szerint ugyanis az is alulmúlja a várakozásokat. Pedig éppen ez a kettő az NVIDIA két legjövedelmezőbb piaca. 

Mindezek hatására az NVIDIA átértékelte, hogy mit vár a 2019-es évtől: a korábban becsült 2,7 milliárd dolláros árbevétel helyett már csak 2,2 milliárd dollárt, vagyis 500 millió dollárral kevesebbet, mint eddig. A várható bruttó nyereség is 7 százalékkal alacsonyabb lesz. 

December óta az NVIDIA részvényárfolyama elkezdett magára találni, a napokban már a 160 dollár körüli tartományban is mozgott, bár ez még mindig elmarad a tavalyi, 300 dollárt is megközelítő értéktől. A bejelentés hatására azonban rögtön jött a válaszcsapás: a tőzsde közel 15 százalékos mínusszal büntette az NVIDIA-t, amelynek az árfolyama egészen 136,9 dollárra csökkent. Szóval az év végéhez képest a piaci értékének több mint felét elveszítette a cég.

Ráadásul az sem épp szívderítő, hogy az RTX 2060 sorozattal már ellőtték a legújabb generáció középkategóriába szánt sorozatát is, ami a jelek szerint szintén nem húzta fel a gyártó megítélését. Persze temetni még nem kell őket, elég rendes adag pénzen ücsörögnek és valószínűleg további ötleteknek sincsenek híján, de azt azért látni lehet, hogy a nagy magabiztosság megbillent egy kicsit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.