Hirdetés

Keményen odasózott az MI-zenéknek a Spotify



|

A mesterséges intelligencia felvirágzásával egy új, bizarr csalási módszer is megvetette a lábát a streaming platformon.

Hirdetés

Egy ideje már a zeneiparban is áll a bál a generatív mesterséges intelligencia megjelenése miatt, mivel nem mindenki nézi jó szemmel, hogy az algoritmusok által generált tartalmak úgy használják fel az eredeti szerzeményekből összekapart elemeket, hogy közben "elfelejtik" kompenzálni a szerzői jogtulajdonosokat.

A vélhetően még sok vitát kiváltó ügy egyik fontos fejleménye, hogy a világ legnagyobb zenei kiadóvállalata, a Universal Music Group nemrég az Apple Musicot és a Spotifyt is az MI-generálta zenék egy részének törlésére szólította fel, valamint annak megakadályozását követelte, hogy az algoritmusok fejlesztői tanulási céllal fésüljék át a streaming platformok repertoárját.

Hirdetés

A Spotify pedig most feltehetően az UGM nyomására lépett is az ügyben, és a Financial Times beszámolója alapján több ezer, MI által létrehozott számtól szabadult meg, amelyek a Boomy nevű szolgáltatótól származnak. Ez egy 2021-ben elindult weboldal, ami tetszőleges dalok generálását és streaming platformokra való feltöltését teszi lehetővé, a hallgatottság alapján akár pénzkereseti lehetőséget is biztosítva.

A gyakorlatban ez egy új csalási módszernek ágyazott meg, amelyben automatizált botok "hallgatják" az automatikusan generált ritmusokat. Az FT cikke alapján a Spotify a Boomyról származó zenék mindössze 7%-át törölte emiatt, ám még ez is több tízezer dalt jelent. A Gizmodo érdeklődésére reagálva a streaming szolgáltató megerősítette a hírt:

"A mesterséges streaming régóta fennálló, az egész iparágra kiterjedő probléma, amelyet a Spotify igyekszik megszüntetni a saját szolgáltatásában. Amikor a streaming-manipuláció lehetséges eseteit azonosítjuk, vagy amikor figyelmeztetést kapunk róluk, olyan intézkedésekkel enyhítjük a hatásukat, amelyek magukban foglalhatják a dalok eltávolítását és a jogdíjak visszatartását. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy megvédjük a tisztességes, keményen dolgozó művészek jogdíjkifizetéseit."

- nyilatkozta a Spotify. A történtek miatt egy időre teljesen letiltották a Boomy hozzáférését a platformhoz, a zenegenerátor üzemeltetői viszont azóta egy discordos közleményben tudatták, hogy ismét engedélyezett a dalaik "válogatott" feltöltése. A megregulázott Boomy egyben arra is ígéretet tett, hogy a továbbiakban együtt fog működni a zeneipar szereplőivel a mesterséges streaming elleni harcban. A weboldal mögött álló cég szerint a fennállásuk óta már 14,5 millió dalt hozott létre a Boomy algoritmusa.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.