Hirdetés

Keresd a hibát! Ha megtalálod, a Microsoft fizet



|

Akár 5 és fél milliót is leakaszthatsz a cég AI-jal kapcsolatos bug bountyján.

Hirdetés

Év eleji indulása óta sok különböző kritikával illették már a mesterséges intelligenciát. Joggal állították bizonyos esetekben, hogy ferdít, hazudik, sőt fenyegetőzik az óvatlan felhasználóval. A különböző cégek tesztelés és tökéletesítés céljából nyilvános használatra kibocsátott AI-platformjai a használat során igazolták az előzetes aggodalmakat, miszerint nem lesz könnyű menet megzabolázni a technológiát.

A Microsoft saját mesterséges intelligenciával turbózott keresőjét, a Binget is érték hasonló kritikák. A fiktív találati listák, a kémkedéssel való riogatás és a fenyegetőzős eset után a cég visszavonta a szoftvert és igyekezett kijavítani a hibákat.

Hirdetés

Most a cég egy olyan módszerhez nyúl, ami nem teljesen szokatlan a történetében: pénzt ajánl annak, aki valamilyen újabb hibát talál a program működésében. Ezt a hibakereső "játékot" nevezik nagyválallati körökben "bug bountynak", azaz hibakeresésnek. A redmondiak hajlandóak 2 000 és 15 000 dollár (730 000 - 5,5 millió forint) közötti fizetni annak a szemfüles személynek, aki hibázásra tudja rávenni a Binget. Az összeg a felfedezett hiba nagyságától függ.

Bárki, akár laikusként is részt vehet a hibavadászaton, de képesnek kell lennie prezentálni és dokumentálni is a feltárt sebezhetőséget. Elsősorban ez olyan hibákra utal, amikor a szoftver a működése során áthágja a saját szabályait, az etikai korlátokat, és így problémás tartalmakat generál. 

Bár az akár 15 000 dollárra rúgó jutalom szemmel látható összeg, volt, hogy ennél többet is fizetett a Microsoft hasonló felfedezésekért, az elmúlt években például 13 milliót. Aki szeretné beküldeni az általa kiszúrt bugot, itt teheti meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.