Hirdetés

Két éve tud róla a Microsoft, mégis csak most javították a Windows sérülékenységét



|

A Microsoft először nem is akart foglalkozni a témával, most azonban végre javította a DogWalk sérülékenységet.

Hirdetés

2020 januárjában jelentették először a Microsoftnak, hogy a Windows operációs rendszerekben komoly biztonsági rés tátong, amihez ugyan egész specifikus támadás kell, de ha sikeres, teljesen átveheti a támadó a célba vett számítógép felett az irányítást.

A Microsoft először úgy kommunikált, hogy a Windows Support Diagnostic Toolt (MSDT) érintő sérülékenység igazából nem is veszélyes, így nem foglalkoztak vele, most azonban, két évvel később mégis javították.

Hirdetés

A CVE-2022-34713, vagy másnéven DogWalk a Windows Startupba ágyazott rosszindulatú szoftverrel fertőzte meg a gépeket. Amikor a célállomás újraindult, a program lefutott, ezután pedig máris távoli elérést adott a támadónak, de volt egy bökkenő.

Ahhoz, hogy a DogWalkot aktiválni lehessen, valakinek lokálisan is közre kellett játszani, vagy a letöltésben kellett segíteni, vagy futtatni kellett a malware-t. A Microsoft e-mailes példájában úgy magyarázzák, hogy a támadók egy speciális fájlt csatoltak a levélhez, majd rávették a célszemélyt, hogy töltse és futtassa azt, ami azonnal megfertőzte a gépét. A Microsoft megerősítette, hogy a sérülékenység még a Windows 11-en és a Windows Server 2022-n is működött.

A Microsoft végre javította a hibát, sőt, további 111 javítást eszközölt az operációs rendszereiben, amik közül 17-et kritikusnak jelöltek meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.