Hirdetés

Ketyegő bomba San Francisco floppy lemezekről üzemelő vasúti hálózata



|

Hiába a világ technológiai központja, San Francisco vasúti infrastruktúrája erősen a múltban ragadt.

Hirdetés

A San Francisco-öböl déli részén elterülő Szilícium-völgy továbbra is a technológiai ipar legfontosabb szereplőinek otthona, ahol olyan gigászok tömörülnek, mint az Apple, a Google, az Nvidia vagy az AI-ipar legújabb csillaga, az OpenAI, s ahol már teljesen hétköznapi látványnak számítanak a legmodernebb elektromos autók és robottaxik.

A jelek szerint azonban hiába van közel a tűzhöz, San Franciscóban bizony közel sem mindenben tart lépést a korral, a város vasúti hálózata ugyanis egy közel harmincéves rendszerre épül, amit ugyan sürgősen le kellene cserélni, ám belátható időn belül szó sem lehet erről.

Hirdetés

Nemrég az ABC7 News számolt be róla, hogy habár sokan azt hiszik, hogy a kötöttpályás forgalmat kiszolgáló infrastruktúra már az automatizálás és a mesterséges intelligencia korába lépett, a San Francisco Városi Közlekedési Ügynökség (SFMTA) a mai napig egy 1998-ban üzembe helyezett rendszert alkalmaz a hálózat üzemeltetésére, amelyben az otthoni számítógépekből már évtizedek óta kikopott floppy lemezeknek is központi szerep jut.

Az elavult adathordozókra azért van szükség, mert a rendszert üzemeltető PC-k nem rendelkeznek merevlemezzel, így floppyk segítségével, manuálisan kell betölteni az SFMTA által használt szoftvert. Az sajnos nem tiszta, hogy pontosan milyen lemezekről van szó, mert az ABC7 News riportere egy 3,5 hüvelykes floppyval a kezében vázolta a helyzetet, ám közben arról beszélt, hogy naponta három 5 hüvelykes (itt vélhetően 5,25 hüvelykre gondolt) hajlékonylemez szükséges a rendszer frissítéséhez.

Akárhogy is legyen, az SFMTA igazgatója, Jeffrey Tumlin a híradónak nyilatkozva elmondta, hogy egy modernebb rendszer bevezetése körülbelül egy teljes évtizedet és több százmillió dollárt igényelne, ám erre még beruházó sincs, így nagyon soká lesz esedékes a korszerűsítés. Márpedig a munka igencsak sürgető lenne, a 26 éve szolgáló rendszert ugyanis csak 20-25 évre tervezték, s habár jelenleg stabilan működik, a vezető szerint az adatromlás miatt minden egyes évvel nő annak az esélye, hogy "katasztrofális meghibásodás" következik be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.