Hirdetés

Kiállítást tart a világ első MI-vezérelt robotfestője



|

Ai-Da műveit Velencében csodálhatják meg az érdeklődők.

Hirdetés

Napjaink legizgalmasabb - s egyesek szerint legrémisztőbb - technológiai területe egyértelműen a mesterséges intelligenciáé, amely ugyan még mindig gyerekcipőben jár, de már most is egy sor izgalmas projektben veszik hasznát a betegségek elleni harctól egy teniszlegenda megfiatalításán át a jövő slágereinek felfedezéséig.

Most pedig kiállításra vitték a világ első MI-vezérelt robotfestője, Ai-Da műveit is, amelyeket a velencei InParadiso művészeti galériában csodálhatnak meg az érdeklődők.

Hirdetés

A 2019-ben elkészült, ultra-realisztikusként jellemzett festőnő a szemeibe integrált kamerák segítségével "látja" a környezetét, a robotkarjai pedig MI-algoritmusokkal hozzák létre a műveket. A kiállításon egyebek mellett Ai-Da vázlatai alapján 3D-nyomtatott virágok, valamint az alábbi festmények is megtekinthetők, köztük az MI-festő önarcképével és a Frankensteint jegyző Mary Shelly portréjával.

Priya Khanchandani, a London Design Museum főkurátora a Creative Boomnak nyilatkozva elmondta, hogy az esemény fontos pillanat az MI-alapú művészet számára, Ai-Da művei ugyanis lényeges kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a robotok valóban lehetnek-e kreatívak.

A művészet számára kétségkívül új kihívást jelent, hogy az Ai-Dához hasonló technológiák gyümölcseit saját művekként, vagy az algoritmusok és gépek mögött álló emberek szellemi termékeként kell-e kezelnünk. Ai-Da mindenesetre rövidre zárná a találgatást, "önmeghatározása" szerint ugyanis a Margaret Boden által felvázolt kritériumok alapján ő is kreatívnak tekinthető, hiszen alkotásai újak, meglepőek és értéket képviselnek, mivel érdeklődést és vitát generálnak.

Az Ai-Da projekt weblapján a művésznő további munkái is megcsodálhatók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.