Hirdetés

Kibertámadás bénította meg a világ legnagyobb csillagászati obszervatóriumát



|

Az ALMA megfigyelőközpont napok óta nem működik, és egyelőre nem is tudni, hogy mikor indulhat újra.

Hirdetés

A chilei Atacama-sivatagban található Atacamai Nagyméretű Milliméteres/Szubmilliméteres Hálózat (ALMA) a világ legnagyobb csillagászati létesítménye, amely 5058 méteres magasságban, összesen 54 db 100 tonnás antennával pásztázza a világűrt, egyebek mellett a csillagok, a bolygórendszerek és úgy általában az élet alkotóelemeit kutatva.

A 2013 óta üzemelő ALMA korábban kulcsszerepet játszott az Event Horizon-projektben, amelynek keretében először sikerült fotót készíteni egy fekete lyukról, valamint ehhez a létesítményhez köthető a Földtől legtávolabb kimutatott víz felfedezése is. A kiemelt fontosságú obszervatórium azonban már napok óta nem üzemel, miután kibertámadás érte.

Hirdetés

A támadásról maga az ALMA számolt be a Twitteren. A poszt alapján október 29-én történt a behatolás, melynek következtében fel kellett függeszteni a csillagászati megfigyeléseket és a központ nyilvános weboldalát is. Az ismeretlen tettes által elkövetett, ismeretlen célú akció miatt az e-mail szolgáltatás is csak részlegesen üzemel, a jó hír viszont az, hogy a támadás nem érintette az antennákat és a tudományos adatokat.

Az ALMA üzemeltetői egyelőre nem tudják megmondani, hogy mikor állhat ismét szolgálatba az obszervatórium. A létesítmény leállására utoljára 2020-ban volt példa, amikor is a koronavírus-járvány miatt kellett felfüggeszteni a működését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.