Hirdetés

Kibertámadások kísérik az Ukrajna elleni orosz katonai műveleteket



|

A kibertérben is zajlik Oroszország és Ukrajna fegyveres konfliktusa.

Hirdetés

Ma reggel újabb szintre lépett az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus, ami immár nem csak gazdasági károkkal fenyeget. A két ország között fegyveres harc vette kezdetét, ezt pedig feltehetően egy hackertámadás is kísérte, hogy még nagyobb zavart okozzon Ukrajnában. Igaz, a kártékony szoftverek legújabb bevetését még senki nem kötötte az orosz kormányhoz, sokan korábbi akciók folytatásának vélik, hogy csütörtök reggel elérhetetlen volt több ukrán állami weboldal, ahogy magáncégek informatikai rendszereit is támadások érték.

A CNN beszámolója szerint az ukrán miniszteri kabinet, a külügyminisztérium, az infrastruktúráért, és az oktatásért felelős tárca weboldala, illetve több más kormányzati site elérhetetlen volt. Néhány órával korábban pedig kiberbiztonsági szakemberek egy adattörlő vírust fedeztek fel ukrán számítógépek százain, ami mögött egy orosz digitális támadást sejtenek. A Mandiant biztonsági cég alelnöke úgy nyilatkozott, több olyan ukrán állami és kereskedelmi szervezetről tudnak, amik érintettek a támadásban.

Hirdetés

Nem ez az első hackerakció, ami ellehetetlenítette fontos ukrán szervek online jelenlétét, szerdán az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az ukrán parlament, és az ország miniszteri kabinetjének weboldalát érte támadás. Ezzel kapcsolatban az illetékes ukrán hatóság egy közleményben azt állította, ez egy február 15-én indított orosz kiberoffenzíva folytatása volt, a múlt heti túlterheléses támadások végrehajtásával ráadásul az Egyesült Államok kormánya is Oroszországot vádolja, amit a helyi orosz nagykövetség cáfolt.

Míg február közepén a hackerek túlterheléses támadásokhoz folyamodtak, amihez egy, korábban megfertőzött számítógépekből álló hálózatot használtak, a legfrissebb fertőzés egy adattörlő szoftvert alkalmaz, ami használhatatlanná teszi a célpont számítógépét. Az akció mögött azért sejtik az orosz-ukrán konfliktust, mert az ESET szakértője szerint kizárólag ukrán célpontokról van eddig tudomásuk, a Symantec egyik munkatársa pedig arról számolt be, hogy az ukrán kormány által megbízott cégek mellett egy ukrán pénzügyi intézménynél is észlelték az adattörlő malware-t.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.