Hirdetés

Kiborultak az újságírók, amiért a jövőben az MI gyártja majd a Gizmodo és a Kotaku cikkeit



|

A tulajdonos döntése kiverte a biztosítékot szakmai körökben.

Hirdetés

Úgy döntött a Jim Spanfeller vezette G/O Media, a Deadspin, a Gizmodo, a Jezebel, a Kotaku és a Quartz kiadója, hogy egyelőre csak visszafogott léptékben, de MI által gyártott tartalmakat kezd tesztelni az oldalain. A bejelentésével az alkalmazottait sokkoló médiavállalat nincs egyedül, a közelmúltban például hasonló lépésre szánta el magát a Európa legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild kiadója is, az Axel-Springer egy nagyszabású átszervezés örve alatt több száz kollégától kíván megválni, kiknek munkáját a MI veszi majd át.

De ugyanígy példálózhatnánk a BuzzFeed, a Red Ventures (Bankrate, CNET, Bankrate, Healthline, Lonely Planet, The Points Guy, ZDNet) és a The Athena Group (Men's Journal) médiavállalatokkal, melyek szintén keblükre kívánják ölelni a mesterséges intelligenciát.

Hirdetés

Merrill Brown, a G/O Media főszerkesztője új fogalmazott a kollégáknak kiküldött e-mailben, hogy a döntésnek nem kellene meglepetésként érnie őket, hiszen a médiapiacon minden szereplő ugyanezt fontolgatja. Brown szerint szó sincs arról, hogy MI-vel helyettesítenék az írókat vagy a szerkesztőket, egyelőre csupán egy néhány anyag készül majd így, és bízik abban, hogy ha sikerül megtalálniuk az MI gyártotta kontent helyes receptjét, és nagy mennyiségben előállítaniuk ilyen tartalmakat, akkor az hozzájárul a látogatók számának növekedéséhez.

Leépítésről tehát nem esett szó az e-mailben, de a G/O alkalmazásában lévő újságírók nem osztják a vezetőség lelkesedését. Elsősorban nem attól tartanak, hogy az MI gyártotta tartalmak miatt nem lesz munkájuk, hanem hogy a generatív algoritmusok használata értékvesztéssel jár, tovább rombolja a szakma hitelességét, mérhetetlen terheket ró a szerkesztőkre, és erősen kétséges, hogy a közönség is kitörő örömmel fogadja majd.

Mások azt kifogásolták, hogy a bejelentésre néhány nappal azután került sor, hogy a médiavállalat megvált több tucat alkalmazottjától, köztük szakszervezeti tagokról is. A vezetőség döntésén felháborodó érdekképviselet rámutatott, hogy

"nem lehet számtalanszor hazugságon kapott, megbízhatatlan, valódi írók munkáit plagizáló MI-kel helyettesíteni a keményen dolgozó újságírókat."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.