Hirdetés

Kicsit sem hasonlított a Föld a mostani bolygónkra 55 millió évvel ezelőtt



|

Svájci kutatók szerint a Föld valószínűleg forrón gőzölgött 55 millió évvel ezelőtt, legalábbis talajmintákból erre következtetnek.

Hirdetés

Bár a különböző képeken általában a legszembetűnőbb az, hogy sokmillió évvel ezelőtt a mai kontinensek máshol voltak, a Föld egyéb tekintetben sem ugyanaz a hely volt régen, mint most. A Zürichi Műszaki Egyetem szakemberei egykor mocsaras vidékek talaját, az abban lévő sziderit ásványi anyagot vizsgálták, hogy megfejtsék, milyen klíma volt a bolygónkon 55 millió évvel ezelőtt. Az elemzésekből ki tudják deríteni, hogy milyen volt a légkör hőmérséklete és nedvességtartalma. 

13 minta segítségével az összes klímazónát megvizsgálták, és arra jutottak, hogy a mai Kolumbia területén a levegő éves középhőmérséklete 41 Celsius-fok volt, a mainál 15-tel magasabb. Szibériában nyáron átlagosan 23 Celsius-fok volt. 

Hirdetés

Eközben a légkör nedvességtartalma is sokkal magasabb volt, a trópusokon például gőzfürdőhöz hasonlított a klíma, mert a szubtrópusokból is ezekbe a zónákba jutott a vízgőz. Ez ma is hasonló de akkoriban erőteljesebb mozgást lehetett megfigyelni. A légkör széndioxid-tartalma 1400-4000 ppm volt ekkoriban, ami ma 412 ppm. A feltételezések szerint a mostani klímaváltozás során is növekszik a meleg és a nedvesség áramlása, aminek következtében a sarkvidéki területek is jobban melegednek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.