Hirdetés

Kiderült, melyek a legmegbízhatatlanabb merevlemezek



|

Több mint 2000 hibás HDD-t vizsgált meg egy kutató, hogy kiderítse, melyik márkákkal vállaljuk a legnagyobb kockázatot.

Hirdetés

Egy modern számítógép már elképzelhetetlen villámgyors SSD tárhely nélkül, aki viszont a legtöbb kapacitást keresi a lehető legkevesebb pénzért, az továbbra sem hagyja ki a konfigurációból a jó öreg merevlemezt, amely ma is megfelelő technológia az olyan adataink hosszú távú tárolására, mint például a fényképek vagy a videók.

A legfontosabb kérdés ilyenkor az, hogy vajon melyik gyártó termékei a legmegbízhatóbbak, amit most egy átfogó kísérlet igyekezett megválaszolni nekünk.

Hirdetés

Timothy Burlee, az adatmentéssel foglalkozó Secure Data Recovery munkatársa összesen 2007 darab, 40 GB-tól 10 TB-ig terjedő kapacitású tönkrement HDD-t vizsgált meg a csapatával, hogy kiderítse, melyik márkára jellemző leginkább a meghibásodás. Az alanyok mindegyikét 2022-ben gyűjtötték be, az üzemórák alapján pedig a Hitachi merevlemezei végeztek az utolsó helyen, átlagosan 18 632 üzemórát bírva, mielőtt beadták a kulcsot. A következő legrosszabbnak a 19 224 üzemóráig jutó Samsungok, majd a 23 298 óra után elhalálozó Seagate-ek bizonyultak.

A másik irányból nézve a vizsgálat győztese a Toshiba lett 34 799 átlagos üzemórával, amelyet jócskán lemaradva követ a második Maxtor (29 771) és a harmadik Western Digital (25 676). Burlee azt is megvizsgálta, hogy átlagosan mennyi rossz szektor volt a meghibásodott HDD-kben: 3348-cal itt is a Hitachi futott be utolsóként, az első helyen viszont a Maxtor trónol 228-cal. Viszonyítási alapként elmondható, hogy egy 1 TB-os merevlemezben kb. 2 milliárd szektor található.

A kutatás további érdekessége, hogy a vizsgálatba bevont merevlemezek száma sokkal magasabb is lehetett volna, ám Burlee-ék nem vették figyelembe azokat az egységeket, amelyek valamilyen külső behatás (pl. áramingadozás, természeti katasztrófa, baleset) miatt mentek tönkre. Ezekkel együtt a teljes minta több mint 10 ezer tönkrement HDD-t számlált volna, ami azt jelenti, hogy a merevlemezek 80 százaléka nem "önerőből" adja fel a harcot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.