Hirdetés

Kiderült, mennyibe fáj majd életben tartani a Windows 10-et



|

A Microsoft új részleteket árult el arról, hogy mennyi pénzt kér a támogatási idő lejárta utáni fizetős frissítésekért.

Hirdetés

Épp a napokban számoltunk be róla, hogy a legfrissebb globális és steames statisztikák alapján a 2021 óta forgalmazott Windows 11 nem hogy nem tudta növelni a piaci részesedését a Windows 10-zel szemben, hanem márciusban még zsugorodott is a felhasználói tábora, ami a 2015-ös előd töretlen népszerűségéről tanúskodik.

Az új generációs operációs rendszer mindössze 28% körüli jelenlétének fényében nem csoda, hogy a Microsoft már decemberben beharangozta, hogy a Windows 10 esetében magánszemélyek is befizethetnek majd az Extended Security Updates licencére. Ezt a korábbi Windows-verzióknál csak üzleti ügyfelek vehették igénybe, itt pedig a hivatalos támogatás 2025. október 14-i lejártával is biztosítani fogja a legfontosabb biztonsági frissítéseket.

Hirdetés

Az eredeti bejelentésből még nem derült ki, hogy mennyit kóstál majd a szolgáltatás, a Microsoft viszont nemrég egy blogposztban nyilvánosságra hozta az üzleti felhasználókra (szervezetekre) és az iskolákra vonatkozó árszabást. Ez alapján a céges előfizetőknek az első évben 61 dollárba, a második évben 122 dollárba, a harmadikban pedig 244 dollárba, vagyis nagyjából 88 ezer forintba kerülnek majd a Windows 10 utólagos biztonsági tapaszai.

A tarifa az oktatási intézmények számára is évente duplázódni fog, ám itt mindössze 1 dollárba fog kerülni az ESU-licenc első 12 hónapja, így a második és a harmadik évben is csupán 2 és 4 dollárt kell leszurkolniuk érte. A magánszemélyekre vonatkozó előfizetési díjakat ugyan csak később fogja nyilvánosságra hozni a Microsoft, de nem valószínű, hogy a privát felhasználók is az iskolákéhoz hasonló kedvezményben reménykedhetnek, hiszen a vállalat továbbra is a Windows 11 irányába szeretné terelni az embereket.

Ezt jelzi az is, hogy a vonatkozó blogbejegyzésben a redmondiak kiemelik, hogy a meghosszabbított támogatást nem hosszú távú megoldásnak, hanem "átmeneti áthidalásnak" szánják. Az első ESU-licenceket már 2024. október 10-től meg lehet vásárolni, vagyis már egy évvel a Windows 10 hivatalos támogatásának vége előtt megkezdődik a forgalmazás. Az üzleti ügyfelek bizonyos esetekben ugyancsak kedvezményekre lesznek jogosultak, így például a felhőalapú frissítési megoldások (Intune, Autopatch) felhasználóinak csak 45 dollárba kerül majd az ESU első éve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.