Hirdetés

Kiderült, miért nézték vírusnak a Google appját a Huawei készülékek



|

Nem a kínai gyártó tehetett a furcsa hibáról.

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy bizonyos Huawei és Honor készülékeken figyelmeztetések jelentek meg, melyek szerint a Google hivatalos alkalmazása egy veszélyes trójai vírust tartalmaz, ezért annak azonnali eltávolítása javasolt.

Az első beszámolók alapján csak annyi volt biztos, hogy a telefon karbantartására szolgáló Huawei Phone Manager alkalmazás talált valami kivetnivalót a Google appjában, de már akkor sem tűnt valószínűnek, hogy ténylegesen gond van az alkalmazással. Nemrég kiderült, hogy valójában egy harmadik szereplő, az Avast volt a ludas.

Hirdetés

A népszerű vírusirtó fejlesztője ugyanis azóta elismerte, hogy a Huawei teljesítményoptimalizáló alkalmazásában használt Avast szoftverfejlesztői készlet (SDK) tévesen azonosította kártevőként a Google-t, amit október 30-án javítottak is, így elvileg már senkinél sem szabad gondot okoznia a jelenségnek.

Az Avast közleménye alapján a probléma nemcsak a Huawei és a Honor, hanem egyes Vivo típusú készülékeket is érintett, viszont csak a Kínán kívüli felhasználók találkozhattak a riasztással. A téves figyelmeztetés azt állította, hogy a Google alkalmazása ellophatja az adatainkat vagy titokban akár más appok telepítését is kezdeményezheti.

A Huwei készülékei az Egyesült Államok által kivetett gazdasági szankciók miatt hivatalosan ugyan évek óta nem támogatják a Google szolgáltatásait (Google Mobile Services), ám kerülőúton továbbra is hozzá lehet férni ezekhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.