Hirdetés

Kikapcsolt állapotban is sebezhetők az iPhone-ok



|

Német kutatók egy meglepő biztonsági résre bukkantak az almás mobilokban.

Hirdetés

Az Apple marketingstratégiájában fontos szerepet tölt be a biztonság kérdése, a cupertinóiak ugyanis nem győzik hangsúlyozni, hogy az iPhone és az iPad zárt operációs rendszere, illetve úgy általában az almás ökoszisztéma nagyobb védelmet nyújt a támadások ellen, mint a Google vagy a Microsoft megoldásai.

A valóságban persze ennél jóval árnyaltabb a kép, amit most egy német kutatás is illusztrál, mely szerint akár kikapcsolt állapotban is sebezhetők lehetnek az Apple mobiljai.

Hirdetés

A Darmstadti Műszaki Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az elveszett eszközök keresését (Find my, vagyis Lokátor) támogató iPhone-okba szerelt NFC (Near Field Communication), UWB (Ultra-wideband) és Bluetooth-chipek kikapcsolt állapotban is aktívak maradnak, amire azért van szükség, hogy alacsony fogyasztású üzemmódban is hozzáférjünk a készüléken tárolt banki és egyéb azonosítási információkhoz.

Az említett hardverek azonban közvetlen hozzáféréssel bírnak az iPhone biztonsági rendszeréhez, így a kutatók szerint akár kikapcsolt állapotban is telepíthetők kártevők az almás telefonokra. Tanulmányukban egy gyakorlati példával is bizonyítják a felvetést, az viszont megnyugtató, hogy egy többlépéses, meglehetősen bonyolult műveletről van szó, amely egyebek mellett olyan ismert bugok kihasználását követeli meg, mint a Braktooth.

Magyarán felesleges pánikolni, a legtöbb felhasználó számára sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a továbbra is előszeretettel használt rémgyenge jelszavak, vagy az online adathalászati kísérletek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.