Hirdetés

Kikerülhetővé teszi az Apple és a Google jutalékrendszerét egy dél-koreai törvény|

Az aláírásra váró szabályozás kényszerítené a cégeket, hogy alternatív fizetési rendszereket is engedélyezzenek a fejlesztőknek az alkalmazásboltjaikban.

Hirdetés

Az App Store-ban és a Play Áruházban szedett 30 százalékos jutalék ügye azt követően kapott kiemelt figyelmet, hogy tavaly nyáron az Epic Games az Apple-t és a Google-t is beperelte miatta.

Az időközben más cégeket, például a Spotify-t is maga mellé állító vállalat nehezményezi, hogy a fejlesztőknek kötelező a platformok saját fizetési rendszerét használnia, ami automatikusan lecsípi a jutalékot.

Az Apple és a Google azóta a kisebb bevételű fejlesztők számára 15%-osra mérsékelte az "adót", ám Dél-Koreában ez is kevésnek bizonyulhat.

A The Wall Street Journal jelentése szerint ugyanis már csak az elnök Mun Dzsein aláírására vár az a törvény, amely kényszerítené az óriásokat az alternatív fizetési rendszerek engedélyezésére.

Hirdetés

Márpedig a hagyományos szolgáltatók általában 1-3% jutalékot vonnak le, így borítékolható, hogy az eladók nem nagyon fognak lamentálni azon, hogy kitartsanak-e a "hivatalos" csatorna mellett.

A törvényhozók arra is gondoltak, hogy az Apple és a Google különböző adminisztratív megtorlásokkal büntetheti a jutalékot kikerülő fejlesztőket, ezért a szabályozás rögzíti, hogy az áruházak üzemeltetői nem törölhetik indokolatlanul az appokat, illetve nem is késleltethetik azok elfogadását.

A Google és az Apple szóvivői máris reagáltak a tervezetre. A keresőóriás rámutatott, hogy az appokhoz hasonlóan az Android és a Play Áruház fejlesztésének és fenntartásának is vannak költségei, ugyanakkor dolgozni fognak azon, hogy a minőség csorbulása nélkül igazodhassanak a törvényhez, melynek kapcsán a következő hetekben adnak bővebb tájékoztatást.

Az Apple pedig lényegében az eddig is hangoztatott érvelését erősítette meg: az alternatív megoldások kevésbé biztonságosak és körülményesebbek, mint az automatikus azonosítással ellátott beépített fizetési rendszer, s a cég szerint így ellehetetlenül az ahhoz kapcsolódó funkciók (szülői felügyelet, kiskorúak vásárlásainak távoli ellenőrzése) használata is.

Dél-Koreában egyébként az iPhone mindössze 22% körüli piaci részesedéssel bír, így a változtatás legnagyobb számban az androidos tábort, azon belül is a 67%-kal domináló Samsung felhasználóit érinti.

Az Epic Games és az általa összekovácsolt szövetség, a Coalition for App Fairness mindenesetre máris üdvözölte a tervezetet, fontos fejleménynek nevezve azt az igazságos digitális gazdaságért folytatott globális küzdelmükben.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.