Hirdetés

Kikerülhetővé teszi az Apple és a Google jutalékrendszerét egy dél-koreai törvény



|

Az aláírásra váró szabályozás kényszerítené a cégeket, hogy alternatív fizetési rendszereket is engedélyezzenek a fejlesztőknek az alkalmazásboltjaikban.

Hirdetés

Az App Store-ban és a Play Áruházban szedett 30 százalékos jutalék ügye azt követően kapott kiemelt figyelmet, hogy tavaly nyáron az Epic Games az Apple-t és a Google-t is beperelte miatta.

Az időközben más cégeket, például a Spotify-t is maga mellé állító vállalat nehezményezi, hogy a fejlesztőknek kötelező a platformok saját fizetési rendszerét használnia, ami automatikusan lecsípi a jutalékot.

Az Apple és a Google azóta a kisebb bevételű fejlesztők számára 15%-osra mérsékelte az "adót", ám Dél-Koreában ez is kevésnek bizonyulhat.

A The Wall Street Journal jelentése szerint ugyanis már csak az elnök Mun Dzsein aláírására vár az a törvény, amely kényszerítené az óriásokat az alternatív fizetési rendszerek engedélyezésére.

Hirdetés

Márpedig a hagyományos szolgáltatók általában 1-3% jutalékot vonnak le, így borítékolható, hogy az eladók nem nagyon fognak lamentálni azon, hogy kitartsanak-e a "hivatalos" csatorna mellett.

A törvényhozók arra is gondoltak, hogy az Apple és a Google különböző adminisztratív megtorlásokkal büntetheti a jutalékot kikerülő fejlesztőket, ezért a szabályozás rögzíti, hogy az áruházak üzemeltetői nem törölhetik indokolatlanul az appokat, illetve nem is késleltethetik azok elfogadását.

A Google és az Apple szóvivői máris reagáltak a tervezetre. A keresőóriás rámutatott, hogy az appokhoz hasonlóan az Android és a Play Áruház fejlesztésének és fenntartásának is vannak költségei, ugyanakkor dolgozni fognak azon, hogy a minőség csorbulása nélkül igazodhassanak a törvényhez, melynek kapcsán a következő hetekben adnak bővebb tájékoztatást.

Az Apple pedig lényegében az eddig is hangoztatott érvelését erősítette meg: az alternatív megoldások kevésbé biztonságosak és körülményesebbek, mint az automatikus azonosítással ellátott beépített fizetési rendszer, s a cég szerint így ellehetetlenül az ahhoz kapcsolódó funkciók (szülői felügyelet, kiskorúak vásárlásainak távoli ellenőrzése) használata is.

Dél-Koreában egyébként az iPhone mindössze 22% körüli piaci részesedéssel bír, így a változtatás legnagyobb számban az androidos tábort, azon belül is a 67%-kal domináló Samsung felhasználóit érinti.

Az Epic Games és az általa összekovácsolt szövetség, a Coalition for App Fairness mindenesetre máris üdvözölte a tervezetet, fontos fejleménynek nevezve azt az igazságos digitális gazdaságért folytatott globális küzdelmükben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.