Hirdetés

Kínában már valósággá vált a Black Mirror víziója



|

Az országban már élesben tesztelik az embereket megfigyelő és megítélő mesterséges intelligenciát. Ha úgy dönt, hogy káros személy vagy, az utazásról is letilthat.

Hirdetés

Bármennyire is fejlődik technológiailag Kína, és bármennyire válik a gazdasági berendezkedése is egyfajta egyedi kommunista-kapitalista hibriddé, az ország politikai rendszere továbbra is szigorú és zárt. Az internetet cenzúrázzák (és ezt követelik meg a náluk szolgáltató nemzetközi nagyvállalatoktól is), de most már élesben is működik az az egész országra kiterjedő megfigyelési rendszer, amelyben mesterséges intelligencia segítségével döntik el, a polgárok hasznosak vagy épp károsak az országnak, és az így kapott pontok alapján akár büntethetik is őket.

Hirdetés

Igen, mindez pontosan olyan, mintha egy Black Mirror sorozatepizódból bukkant volna elő, amelynek megnézése után ugyan kissé kényelmetlenül érezzük magunkat, de végül legyintünk, mondván, a valóságban úgysem fordulhat elő ilyesmi. És tessék, Kínában már éles tesztüzemben működik az a rendszer, amelyet a tervek szerint 2020-ban már teljesen hivatalosan, az egész országban alkalmaznak majd minden lakosra.

A rendszer első vonalát a különféle adatgyűjtő eszközök adják: az országot behálózó biztonsági kamerák rendszere mindent lát, de ugyanígy bekerülnek a vásárlások adatai, az interneten meglátogatott oldalak listája, sőt akár a felhasználók által írt kommentek, bejegyzések is. A kormány szerint a rendszer célja az, hogy "egészségesebb és hasznosabb polgárokat" neveljen, de persze az már más kérdés, mit jelent mindez.

Mert például egészségügyileg károsnak ítéli meg a rendszer, ha valaki túl sok videojátékot vásárol, esetleg hetente többször vesz alkoholt vagy dohányterméket, és ha valami egészségügyileg káros, akkor bizony az ítélet szerint a társadalom számára is kevesebb hasznot hajt az illető (mert a játékok miatt kevesebbet dolgozik, az ital miatt többször részeg, a cikitől pedig hamarabb kidől a munkaképesek közül). Ilyenkor a személyenként 800-900 pontos skálán kemény pontlevonásokat kap a polgár, ahogy azért is súlyos levonás jár, ha valaki álhírt terjeszt az interneten (mármint bármi olyasmit kommentel, ami a kormány megítélése szerint annak minősül).

Ha pedig bizonyos ponthatárok alá csúszik valaki, akkor a rendszer automatikusan megtilthat számára teljesen alapvetőnek tűnő dolgokat. Például ilyen a kisállatok tartása, bizonyos munkakörökre vagy iskolákba való jelentkezés, de akár az is, hogy nagyobb távolságú tömegközlekedési eszközökre jegyet vásároljon. Már az éles tesztüzem eddigi időszaka alatt is működött az ilyen büntetések rendszere, a nemrég nyilvánosságra került hivatalos pekingi adatok szerint 4,5 millió személytől vonták meg a vonatjegyek, 11 milliótól pedig a repülőjegyek vásárlását azért, mert a begyűjtött adatok alapján "megbízhatatlan" státuszba kerültek.

A levonások után elég nehéz visszatornászni a pontokat, ehhez különféle párttanfolyamokat kell elvégezni, önkéntes munkákat vállalni, vagy más társadalmilag hasznos tevékenységeket beiktatni, pékdául véradáson részt venni. A megfélemlítés része az is, hogy a végleges rendszerben időről időre nyilvánosságra is hoznák a polgárok pontszámait, tehát mindenkire azonnal rásüthető a digitális szégyenbélyeg a többiek szemében.

Szép új világ. És semmi sem garantálja, hogy a kínai példa nem lesz ragadós...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.