Hirdetés

Kína űrszondája 44 év után ismét hozott mintát a Holdról



|

A kínai Chang'e 5 (Csang-o-5) űrszonda visszatért a holdi küldetéséből a Földre, és sikeresen hozta magával az ott begyűjtött mintákat is.

Hirdetés

Ha világűr, akkor mostanában mindenki a SpaceX-re figyel, esetleg az aszteroidákra és azokról való mintagyűjtésekre. Kína azonban sokakat meglepett, amikor nemrég elindította a Chang'e 5 (Csang-o-5) űrszondáját a Holdra, hogy az mintákat gyűjtsön, majd visszatérjen a Földre. Sikerrel járt, több mint négy évtized után újra van minta közvetlenül a Holdról. 

Neil deGrasse Tyson nemrég egy videóban ecsetelte Marques Brownlee számára, hogy a Holdról természetes úton nagyságrendekkel több minta kerül a Földre, mint az ilyen küldetések formájában, de ettől függetlenül az ilyen missziók váltják ki a nagy izgalmakat. 

Hirdetés

Utoljára 1976-ban hoztak vissza a Holdról mintát tanulmányozásra, ezért olyan nagy szó most, hogy Kína megszerzett nagyjából 2 kg-ot. Ezen felül Kína számára tele volt rekordokkal ez a küldetés, hiszen ilyen irányú és komolyságú missziókat eddig nem hajtott végre. 

A tudósok azt remélik, hogy a minták elemzésével többet tudhatunk meg a Holdról. A korábbi amerikai és orosz küldetések mintáiból például kiderült, hogy az akkor visszahozott sziklák több mint 3 milliárd évesek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.